torstai 30. heinäkuuta 2015

Raksabongausta

Meille on tässä sanotaanko viimeisen parin vuoden aikana muodostunut yhteinen harrastus nimeltä talo-/raksabongaus. Ennen tämän oman rakennusprojektin aloittamista bongaukset kohdistuivat pääasiassa valmiisiin taloihin ja niiden pihoihin. Aika monta iltalenkkiä ollaan tehty niin, että kuljetaan milloin milläkin pientaloalueella ja tutkaillaan muiden taloratkaisuja. Samalla pitää tietysti ääneen pohtia mitä tekisi itse, jos saisi päättää. Alkuun nämä iltakävelyt olivat lähinnä kaukaista haaveilua ja sateenkaaren maalailua johonkin hamaan tulevaisuuteen, mutta vähitellen alettiin entistä enemmän tosissamme pohtia millaisen talon itse rakentaisimme. Muiden taloja ihan vaan ulkoapäinkin katselemalla saa jo ihan hyvin ajatuksiaan kasaan omista haaveista. Ja tällainen "leikki" oli ihan hyvä tapa selvittää, ollaanko samalla sivulla haaveinemme. Onneksi meillä ajatukset kulkivat heti alkuunsa melko samaa rataa eikä kummankaan ole tarvinnut tehdä kovin suuria kompromisseja pitääkseen toisen tyytyväisenä (isoin taisto tähän mennessä on tainnut olla ikkunoiden ja sisäkaton kanssa, tulos: Pee päätti ikkunat, Jii sisäkaton).


Nyt sitten oman projektin konkretisoiduttua bongailu on siirtynyt enemmänkin raksoihin. Ihan jo meidän lenkkireittien varrelta löytyy tälläkin hetkellä muutama rakennuskohde, joiden edistymistä käymme silloin tällöin katselemassa. Vaikka nämä tulevat kodit ovatkin kivitaloja, on niiden seuraaminen siitä huolimatta mielenkiintoista. Tai ehkä juuri siitä syystä. Puutalot taitavat nykyään tulla aika suurelle osalle ainakin osittain tehtaalla valmistetuista elementeistä, joten niiden ulospäin nähtävä edistyminen on nopeampaa ja vähävaiheisempaa kuin kivitalojen. Tätä olen jaksanut ihmetellä jo ehkä liikaakin muiden blogeja seuratessa: ensin on vaan pohjat tehtynä ja parin päivän päästä siinä onkin jo ulospäin melkein valmiin näköinen talo. Kun itse päästään tähän vaiheeseen, saatte kuulla tätä ihmettelyä vielä paljon lisää.


Takaisin muiden raksoihin. Kivitalojen valmistuminen on jotenkin kiehtovaa. Palikka kerrallaan ne kasataan ja vähitellen esiin tulevat ikkuna-aukot, ovet ja muut yksityiskohdat. Tämä ei sitten kuitenkaan tarkoita sitä, että haluaisin meille kivitalon. Puutalot on enemmän meidän juttu, mutta ei se estä toisten ratkaisujen ihastelua. Muiden projektien seuraaminen on jotenkin lohdullista, kun oma ei ole vielä edes kuopan tasolla. Niistä näkee, että kyllä se sitten etenee aika nopeastikin kunhan pääsee vaan kunnolla alkuun. Tämä odottelu on ehkä pahinta. Eikä voi tehdä itse mitään mikä nopeuttaisi koko prosessia. Mutta ehkä jo viikon tai kahden sisään saadaan iloisia uutisia rakennusvalvonnasta ja saadaan ihan luvan kanssa aloittaa hommat.

Kuvat Pinterest.

2 kommenttia:

 1. Täällä ilmoittautuu toinen raksakyttääjä, joskin mun kyttäys kohdistuu lähinnä naapureihin. Meidän tien varressa vanhimpaan taloon muutettiin viime kesänä ja uusimmalla rakennusluvan saaneella tontilla ei ole edes puita vielä kaadettu. Viimeksi eilen kun saavuin omalle raksalle töiden jälkeen, en voinut kuin nauraa taas, kun naapurissa aamuisen kivijalan päälle oli ilmestynyt täysi kerros taloa. Me naputeltiin ensimmäiset runkotolpat autotalliin viime vuoden elokuussa ja vasta tässä kuussa pääsin pakkeloimaan ensimmäisiä kipsilevysaumoja talossa :D Haha.
  En tiedä sitten mikä järki tässä on, ehkä ainakin rahansäästö ja se, että tällä pitkästä rakentamisella voi sitten elvistellä kaikille vieraille :D

  Toivottavasti teille tulee luvat pian! Ihanaa päästä seuraamaan Ladon rakentumista, niitä ei täällä päin ainakaan paljoa näy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin tuon pitkästä rakentamisen. Ja varsinkin tuon, että sitten voi vireaille sanoa (=elvistellä), miten mikäkin on tehty kun itse on tehnyt :)
   Kirjoittelempa noista luvista vähän lisää kohta, ei mennyt kun Strömsössä taas.
   Tsemiä Teabis, teille tulee hieno talo!

   Poista