torstai 23. heinäkuuta 2015

Asuntomessut 2015

Käytiin alkuviikosta heti vierailulla asuntomessuilla Vantaan Kivistössä. Päällimmäisenä jäi mieleen tonttien pienet koot ja k+oh+rt koko ja tilasuunnittelu.

Tonteista. Miksi kuntien pitää nykyään kaavoittaa nuo messualueet tai ylipäätään kaikki uudet OKT-alueet noin tiiviiksi? Talot on lähes seinät kiinni toisissaan. Pienimmät tontit on alle 500m2. Omasta mielestä ei mitään järkeä. Kai joku kaava-arkkitehti on piirtänyt sen hienon tiikerinsilmän (vai mikä se nyt oli) ja lähtenyt siitä lätkimään tontteja ympyrän kehälle. Päättäjät hoi! Meillä on Suomessa paljon tyhjää maata ja asuintiheyskin länsimaista yksi alhaisin! Sitten kun sidotaan rakennusoikeudet tontin kokoon ja pakotetaan asemakaavalla ihmiset rakentamaan ylöspäin niin tuloksena on juurikin messualueen näköisiä alueita.  Jos haluaa tehdä sen elämänsä suurimman investoinnin, niin eikö olisi järkevämpää antaa ihmisten itse päättää enemmän?

Messuluetteloa lukiessa tuli olo että siellähän on ihan mielenkiintoisia ratkaisuja tehty. Muutamia olikin. Oli myös meidän mielestä vähemmän hyviä.

Opittua:
- ABB:n ständillä sähköistä, kytkimistä ja taloautomaatiosta.
- Parissa talossa tuli-lattiasta.
- Vesivek asentaa rännejä ja kattoturvaa ympäri vuoden.
- Kiinteät, isot ikkunat on todella hyvännäköiset livenä, karmi on todella siro.

Negatiivista:
- Turner-door:lta en saanut edes hintaa autotallin ovelle vaikka pyysin. Heillä on kuulemma aina hyvät hinnat. Right, selkeästi myyntimiehiä.
- Jäätelö maksoi 3,8e+0,2e aito vohveli! Siis 4 euroa yksi pallon jädeä, hohhoijaa.
- Autotalleja ei käytännössä päässyt katsomaan ollenkaan, kun ne oli miehitetty kaikilla myyntiständeillä. Yhdessä tallissa oli ilmeisesti Torginol:n tekemä lattia, mutta paikalla ei ollut ketään ko. firmasta ja sain vain lehtisen mukaan.
- Vain yhdessä talossa oli "järkkäri" valvomassa ettei talossa ole liikaa porukkaa esim. portaissa. Taisi olla se kallein talo alueella. Talot oli niin täynnä, ettei mahtunut oikein katselemaan.
- Ei ollut yhtään kiertoilmatakka-toimittajaa messuilla (tai ei ainakaan löydetty).
- Ei päässyt katselemaan teknisiä tiloja ja ratkaisuja niissä.

Latasin tähän aika paljon kuvia, kun en jaksanut alkaa sorttaamaan. Tuli aika pitkä liuta, mutta ei voi mitään.

ABB:n ständillä oli hyvin esillä vaihtoehtoja. Todella hyvä keksintö tuo USB-liitännällinen pistorasia, ks oikean kuvan oikea yläkulma.

ABB:lta saatiin myös opastusta heidän automaatiojärjestelmään. Karkea heitto oli että lisähintaa tulee 3000-4000e sähköurakkaan jos tuon laittaa. En vieläkään osaa sanoa saako tuolla vastaavaa hyötyä, vai ostaako itselleen vain ongelmia.
Vasemmalla ehkä meidän tuleva rättipatteri (Svedbergs) ja oikealla hienot pöydänjalat Puustellin ständillä. 
Kuten aiemmin kirjoitin, tontit on tosi pieniä, mutta on sinne saatu toimintoja mahtumaan silti. Kuva on yhden talon terassilta josta näkee suoraan 5 talon terassille yhteen suuntaan.
Työhuoneinspiraatiota. Puu tuo mukavaa lämmintä fiilistä näissäkin tiloissa.
Valaistuksia tuli myös katseltua jonkin verran. Vasemmalla hyvä esimerkki epäsuorasta valosta wc:ssä. Oikealla: Tässä oli uskallettu laittaa aika isot led-valot kattoon. Omaan silmään ehkä osuisi, Pee oli toista mieltä.
Valaisinideoita. Vasemmassa alakulmassa on samaa ajatusta kuin meidän työmaavalaisinprojektissa.


Meidän kodinhoitohuoneen ulko-ovi tulee olemaan melkein kokonaan lasia ja ollaan mietitty siihen jonkinlaista rimotusta. Näistä saatiin hyvin ideoita.
Ulkovalaistuksia. Vasemmalla: Tällaisia seinävalaisimia ollaan ajateltu etsiä meillekin. Oikealla: Terassille ehdottomasti nämä!
Oikean kuvan pöytä oli muistaakseni Vepsäläiseltä. Kuva piti napata omaa pöytäprojektia varten. Vasemman kuvan betonipöydänkin voisi ehkä toteuttaa terassille.
Ideoita "pukeutumistilaan".
Saunoista yritettiin myös etsiä ideoita, mutta nähtiin lähinnä aika perusratkaisuja.
Vasemmalla olevan klapitelineen voisi helposti tehdä itsekin ja se on siron tyylikäskin vielä. Oikean yläkulman kaltainen tanko tulee meillekin ihan varmasti johonkin. Oikeassa alakulmassa on samaa fiilistä mitä toivottavasti saadaan meidänkin olohuoneeseen.
Onkohan käynyt pieni fiba jääkaappi-pakastimen ostossa? Ihan kuin ei ihan osuisi tuohon tilaan.
Näitä kuivaustelineitä oli joka talossa. Messutarjous? Tuo oli ainakin sellaisessa rimassa kiinni, että meinasi jäädä käteen kun otin kiinni ja kokeilin.
Tulilattia oli laitettu pleksin taakse esille tässä talossa (messujen jälkeen se on tarkoitus peittää).
Olen ehkä saanut Peen käännytettyä ja Genelecit tulee olkkariin.
Kuva lähinnä omaksi muistoksi betonisokkelista ja harmaasta ikkunapellistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti