torstai 2. heinäkuuta 2015

Koiranelämää ja miten se huomioidaan uudiskohteessa, osa 1

Meidän talouteen kuuluu erittäin kiinteästi kaksi karvaista kaveria ja todennäköisesti tulee aina kuulumaankin vähintään yksi nelijalkainen. Monesta raksablogista olen lukenut, miten suunnitellaan lapsiperheelle sopiva koti, mutta koirien huomioon ottamisesta ei hirveästi ole tullut juttuja vastaan. Viime vuoden asuntomessuilla oli koirakotina mainostettu HauHaus, mutta suoraan sanottuna en ymmärtänyt millä tavalla siellä oli mietitty koiria. Laminaattilattia ja koirien kuvat ympäri taloa eivät tee rakennuksesta mielestäni koiraystävällistä. Emme tosin käyneet viime vuotisilla asuntomessuilla, joten ehkäpä ne kaikki hienoudet olisi käyneet siellä livenä ilmi. Joka tapauksessa ajattelin itse nostaa kissan, tai tässä tapauksessa koiran, pöydälle ja kirjoittaa vähän siitä, miten me otamme koirat huomioon suunnittelussa. Monilta osin lapsiperheen ja "koiraperheen" suunnitelmat muistuttavat toisiaan, haasteet kun ovat samoja: hiekkaa, kuraa ja säilytystarpeita. Haluamme kodistamme sekä hyvännäköisen että toimivan. Talon ulkonäkö on ollut meille heti projektin alkumetreiltä aika selvä asia, mutta mitä pidemmälle edetään, sitä enemmän on pitänyt miettiä myös toimivuutta. Olemme siis käyneet läpi ns. päivittäisiä rutiinejamme ja pohtineet miten ne saataisiin toimimaan paremmin. Koirat liittyvät moniin näistä rutiineista, joten niiden huomioiminen on oikeastaan pakollista jo tässä vaiheessa. Olin aikeissa kirjoittaa vain yhden postauksen, mutta teksti sai sellaiset mittasuhteet, että jaoin jutun mieluummin osiin. Tässä siis ensimmäinen osa koiranelämää-postauksista.

Aloitetaan siis sieltä, missä kura ja hiekka asuvat: eteinen. Nykyisessä asunnossa meidän pitää kuljettaa koirat aina pikkueteisestä ison eteisen poikki, jotta ne saataisiin kylpyhuoneeseen pesulle. Eteisen ja kylppärin ovet ovat vierekkäin, mutta silti sitä hiekkaa kulkeutuu määrättömästi koko asuntoon. Uuteen taloon ns. koirien sisäänkäynti tulee kodinhoitohuoneeseen. Heti oven läheisyydessä on oltava kunnollinen pesupaikka. Oven eteen asennettava kurasyöppö ei riitä vaan nyt tarvitaan järeämpää kalustoa. Meidän ratkaisumme (jo monissa lapsiperheiden raksablogeissakin nähty) on oven viereen tuleva pesupaikka. Yläpuolelle tulee naulakoita, rättipatteri, tms., että saadaan koirien pyyhe, kurapuvut yms. kuivumaan.

Meidän kodinhoitohuoneen pohja

Kuva Modernisti kodikas -blogista

Pesupaikan pitää olla siis laatoitettu ja korotetulla etureunalla varustettu, jotta vesi ja kura todella menevät viemäriin eivätkä leviä koko kodinhoitohuoneeseen. Tästä huoneesta tulee muutenkin vähän sellainen koiratoimintojen keskittymä, vaikka koirat toki asuvat koko talossa.

2 kommenttia:

  1. Teillä on huomioitu samoja asioita rakentamisen suhteen mitä meillä: koirat ja autotalli. :) Jää ehdottomasti seurailemaan miten teidän projekti etenee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit meidän blogiin :) Samojen juttujen äärellä näemmä ollaan (kävin vähän vakoilemassa teidän blogia myös).

      Poista