A - Alennukset. Monet toimittajat antavat talvikaudella alennuksia, useimmiten asennustöistä. Esim. kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmä saattavat irrota ihan mukavaan hintaan, kun asennuksen ottaa tammi-maaliskuulle.
B - Boosteri. Omistat kuitenkin jonkinlaisen raksapakun, jonka akku ei ole viimeisintä huutoa. Kylmillä keleillä mikään ei ole viheliäisempää kuin tyhjä akku. Käynnistysapuri esim. Motonetistä ei maksa kuin vajaan 40€ ja helpottaa elämää kummasti kun tietää että auton saa aina käyntiin.
C - Celsiukset laskee välillä pakkasen puolelle.
D - Doors. Ja nimenomaan raksadoors. Niistähän meinaan vetää sitten ihan huolella. Väliaikaisten ovien tilkitsemiseen kannattaa käyttää vähän aikaa ja energiaa, koska sillä saa jo ihan kivasti lämmöt pysymään sisällä edes hiukan paremmin.
E - Eristeet on hyvä tilata ajoissa. Joillain, kuten puhallusvillalla, on talviaikaan normaalisti 4-6 viikon toimitusaika. Jos on raksaovia, niin niitäkin on syytä tilkkiä esim. villalla jottei pakkanen pääse sisään.
F & G - Frost & Glass. Ikkunoiden alareunaan tiivistyvä kosteus on syytä yrittää pitää poissa. Rakennuskuivain sisälle vaan hurisemaan ja talo kannattaa kiertää läpi aina sinne tullessa, ettei lammikoita pääse syntymään karmeihin ja sitä kautta pilaa hienoja uusia ikkunoita. HOX! Pakkasilla (-30C) meillä ainakin jäätyi ikkunat alareunastaan, joka tarkoittaa että joskus se jää sieltä sulaa. Vanhoja pyyhkeitä yms. kehiin vaan.
Tämä kuva tosin meidän väliaikaisasumuksen ikkunasta pahimmilla pakkasilla. |
H - Hanskat pitää olla hyvät ja niitä tulee tarvitsemaan kassikaupalla erilaisia. Kiinnitä huomiota hanskojen vedenpitävyyteen ja vuoreen. Meidän mielestä hyviä on olleet tyköistuvat hanskat, joissa kumiosa jatkuu pidemmälle kämmenselkään, eikä jää pelkästään sormiosaan ja joissa on pieni vuori.
I - Ilmaa on syytä saada vaihtumaan talossa koko rakennuksen ajan. Vastaavan mestarin ohjeistuksesta meillä hurisi niin kauan kanavapuhallin ilmaa ulos talosta kunnes saatiin lattiaan lämmöt päälle. Lämpöjen päälle laittamisen jälkeen ilmaa on sitten yritetty kuivata vimmatusti rakennuskuivurilla, että lattialaatta kuivuisi. Tarkkaile ulkoilman kosteutta, reilummilla pakkasilla ulkona kosteusprosentti on pieni ja sisäilman saa kuivumaan kivasti, kun avaa ovet. Nollakelissä taas kosteus on pihalla suhteellisen suuri.
J - Jää saattaa vaikeuttaa työtä ja jään sulaminen tietysti myös. Kun säilöt sitä puutavaraa yms kamaa pihalle, koita muistaa missä ne siellä on ja älä jätä raksamuoveja lumen alle erikoisiin paikkoihin vaikka se miten tuntuisi silloin järkevältä. Lumi sulaa kuitenkin jääksi ja nuo muovit on tappavan liukkaita kun astut päälle.
K - Kosteus on lähes kaikkia rakentajia piinaava ongelma, mutta talvella se tuntuu korostuvan entisestään. Kosteus meinaa tiivistyä höyrysulkuun ja pitäisi saada kämppää tuuletettua, mutta pakkanen estää ikkunoiden ja ovien auki pitämisen läpivetoa varten...
L - Lumi on ihana asia, paitsi talvirakentajan mielestä. Erityisesti, jos sitä tulee 20cm pari päivää ennen talotoimitusta.. Varaudu kolaushommiin ja ymmärrä, että niissä hommissa saattaa vierähtää jokunen tovi.
M - Maatyöt kannattaa yrittää tehdä hyvissä ajoin ennen pakkasia ja routaa. Ilmeisesti näitä hommiakin jonkun verran tehdään talvella, mutta kaivuuhommat ei ainakaan helpotu, jos maa on jäässä.
N - No, saapuhan se kevätkin vielä joskus. Ja kun se saapuu, hyvällä tuurilla ja sopivalla työtahdilla talo on silloin siinä kunnossa, että pääsee keskittymään toden teolla pihahommiin ja terassin rakennukseen ja kesällä ehkä nauttimaan vähän siitä auringostakin.
O - Otsalamppu on rakentajan pakollinen apuväline Suomen kaltaisissa vähävaloisissa maissa! Panosta tähän, älä pihistä. Ladattava otsalamppu on loistava työkalu.
P - Pimeys tulee todella aikaisin, valoisa aika on ihan minimissä. Kannattaa siis lähteä ajoissa liikenteeseen aina kun mahdollista ja panostaa hyviin raksavaloihin + siihen otsalamppuun.
Q - Quun valossakin voi ihan hyvin työskennellä.
R - Räntä on vieläkin pirullisempaa kuin lumi.
S - Sähköä kuluu varmasti enemmän kuin kesäajan raksoilla, koska lämpöpuhaltimet pauhaa 24/7. Kannattaa siis varautua astetta isompaan sähkölaskuun. Tilanne on kuitenkin tilapäistä, eikä kannata liikaa tuosta stressata.
T - Talli. Jos alat rakentaa talvella, kannattaa autotalli tehdä ensin. Talli on toiminut meillä sekä varastona, että taukotilana. Lämmintä ja kuivaa taukotilaa osaa arvostaa, kun ulkona paukkuu pakkaset/sataa kaatamalla vettä.
U - Ulkohommat kannattaa jättää ihan suosiolla seuraavaan kevääseen/kesään. Ehtii sen pihan myöhemminkin myllätä.
V - Villat katolle niin pian kuin mahdollista! Ennen sitä on turha kuvitella tönön pysyvän lämpimänä ja kaikki se vähäkin lämpö menee harakoille.
W - Webasto autossa on aika must, jos väliaikaisasumus on kerrostalossa ja autot ulkoparkissa. Kun aamukohmelossa kömpii autoon, niin on arjen luksusta kun auto on sisältä lämmin ja ikkunat sulat. (Ei nyt suoraan liity talviraksaamiseen, mutta parempaakaan ei keksitty)
X - X-määrä tunteja kuluu talven aiheuttamiin haasteisiin. Esim. lumen kolaamiseen tai pakkasten päättymisen odotteluun (esim. ne villat saattaa tulla pakkasten takia myöhemmin, koska pakkasrajat). Aikatauluja pitää siis välillä viilata ja työvaiheita tehdä hiukan eri järjestyksessä kuin alunperin oli ajateltu.
Y - Yläpohjaan kuuluvat työt kannattaa selvittää ajoissa. Monet urakoitsijat rajaavat nuo työt pois omista sopimuksistaa, mikä on ensikertalaiselle ainakin vähän outoa (mutta kuulemma normaalikäytäntö, niin taas -.-). Noihin kuluu kuitenkin jonkun verran aikaa ja osa täytyy ajoittaa oikein esim. yläpohjaeristeiden kanssa. Näitä hommia on ainakin viemäri-, IV- ja radonputkien eristäminen ja nosto aluskatteen alle, kulkusiltojen teko, mahdollisen käyttöullakon lattian teko, höyrysulun teippaus kun sähkärit ja kaikki puhkoo sitä.
Z - Zzzzzz, muistakaa nukkua riittävästi!
Å - Åbo on Suomen Turku. Ei oikein löydy mitään hyvää rakennusalan termistöä alkamaan ruåtsalaisella oolla.
Ä - Ärsyttävät pakkasrajat. Vaikka raksaaja itse olisi valmis työskentelemään vaikka missä miinusasteissa, kaikki muut eivät ole. Aika monilla ulkotyötä tekevillä raja taitaa olla -20 astetta, jonka jälkeen ukot jäävät kotiin. Meillä niiden elintärkeiden villojen saapuminen viivästyi juurikin tästä syystä...
Ö - Ööö... Koska talvi ei ole kuuminta sesonkia rakennusalalla, saattaa tekijöitä saada hiukan helpommin ja lyhyemmällä aikataululla kuin kesällä.
Nämähän oli tosi hyvin keksityt kirjaimet :-) Ja eikös tuo muuten Suomen Turku eli Åbo ole suht suoraan suomeksi käännettynä "jokikylä", ja saattaa siis liittyä hyvinkin läheisesti rakentamiseen (ei kait olisi ollut kylää, jos ei joku olisi sitä rakentanut?).
VastaaPoistaMistähän muuten silloin haettiin puut rakentamiseen? Toivottavasti ei sentään Tukkisaaresta asti, vaikka nykypäivän turkulaiset risteilevät sinne ihan mielellään (Tukkisaari siis ruotsiksi Stockholm).
Å=Åkerman, kannattaa tarkkaan miettiä, milloin ja mistä tilaa kaivurin.
VastaaPoistaMahtavia :D Etenkin B osui ja uppos! Siihen voisi vielä lisätä bensamittarin, koska se ei välttis toimi raksapakussa enää niin hyvin, ja paku saattaakin jättää optimistisen ("seuraavalla abcllä tankkaan") rakentajapolon kesken matkan motarin pientareelle......
VastaaPoista:D mainio listaus :D tuo kosteuden kanssa tasapainoilu on ollut itselle kyllä aikamoinen ylläri... Ikkunat olleet kovilla!
VastaaPoista