sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Sähköpohdiskelua

Se hyvä puoli on omakotitalon rakentamisessa että kaikki päätökset saa pitää tehdä ihan itse. Huono puoli ehkä on, että kaikki pitää myös maksaa. Sähköjen kanssa on vähän lennosta tehty lisäyksiä ja muutoksia sitä mukaa kun hommat on edenneet. Pistorasioita lisäilty ja muuteltu eri kohtiin. Meidän makkariin ja vaatehuoneeseen haluttiin valokuja, jotta WC:hen pääsee pimeällä ilman valoja. Tajuttiin vasta viime viikolla että ABB Impressivo-sarjan kalusteissa ei tuollaista pistorasiaa ole. Se olikin se Scheiderin Exxact-sarja missä noita on. Kai nuo aika lähellä on toisiaan ulkonäöllisesti tai näin olen sanonut Peelle koko ajan.

Kuva Schneiderin esitteestä.

Sivuhuomiona, huomattiin tänään että sähkäreiltä on jäänyt sähköt vetämättä meidän kattokonvektorille ja minähän ehdin jo villoittaa seiniä viikonloppuna. Noh, uudella onnella ensi viikolla.

Kaiutinkaapelointi aktiivikaiuttimille on vähän aiheuttanut lisätutkintaa. Ehkä itseä vähän hirvittää se, että miten noiden takakaiuttimien signaali pysyy häiröttömänä kun suojaputket menee sähköjen kanssa samassa paikassa. Kirjoittelin noista audio-jutuista aiemmin, kliks ja klaks.
Sähkäri ei ollut huolissaan, eikä Hifistudiokaan. Hifistudiolta suositeltiin Cordial CMK222-kaapelia, joka on ammattikäytön mikrofonikaapeli. Onneksi tuo ei ole pahan hintaista, tuolla Thomannilla 0,88€/m. Onko tuo sitten hyvä? Näistä kaapeliasioista löytää niin paljon mutua internetistä ettei mitään rajaa. Uskon, että kaapeleissa on eroja, mutta en jaksa uskoa että tällainen normaalikuluttaja tarvitsee luokkaa 2000€/m maksavia highend-kaapeleita. Onko kellään toimivaa ja testattua omakohtaista kokemusta häiriöttömistä aktiivikaiuttimien kaapeleista?
Olisin halunnut kaikkiin noihin Genelecin kaiuttimiin XLR-XLR liitännät (balansoitu liitäntä), mutta kun vahvistimessa ei noita XLR-lähtöjä ole niin kai se on sama laittaa sitten RCA-RCA.

Ensin ajattelin, että laitetaan RCA-terminaali seinään sähkörasian viereen. Mutta ihan turhaan laittaa lisää liitoksia, kun kaapelin voi vetää rasian peitelevystä läpi ja kolvata sitten päät kaapeleihin. Noita päitä näkyy saavan aika järkevään hintaan, esim. Neutrik. Noissa on vaan se, että pitää itse kolvata päät huolellisesti.

Pelkkä kaapeli seinästä on nätimmän näköinen. Kuva Googlen kuvahausta.

3 kommenttia:

 1. Kyllähän ABB:lläkin tuollaiset LED-pistorasiat löytyy, ainakin meillä sellaiset on asennettu ja pikaisella Googletuksella löytyi heti http://www.talotarvike.com/abb-impressivo-1-osainen-pistorasia-20eucbli-83-maad-jousiliittimin-led-valolla-alumiini-p24465

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä! Pitääpä kertoa sähkäreillekin tästä "löydöstä".

   Poista
 2. Nuo on ihan ehdottomat, kaikkiin strategisiin pisteisiin pääkulkureiteille. Ja syttyyhän keittiössä yöaikaan hämyvalo esim sokkelin led nauha että löytää jääkaapille ilman että tarvii sytytellä kaikki valot...

  VastaaPoista