perjantai 15. tammikuuta 2016

Ahoy! Raksapäivitys!

Pakkasta oli meillä raksalla parhaillaan n. -29 astetta. Puhuttiin duunissa sähkönkulutuksesta. Kollega sanoi, että keskimäärin heillä menee vähän isommassa talossa kuin meillä noin 50kWh/kk. Katselin keskustelun lomassa Fortumin Valpas-palvelusta, että meillä paahtaa sähkömittari vajaan 400kWh keskiarvolla..eeeehhh.

Varmaan kylmin aamu tähän mennessä raksalla oli tuo 7.1.2016

Koo ei oikein syty kylmään säähän. Syynä varmaan se, että sillä ei ole oikein säähän soveltuvaa turkkia. Joka johtaa siihen, että se pitää pukea kun pikkulapsi uloslähtiessä. Koo ei oikein syty noihin vaatteisiinkaan. Tuo marttyyri-ilme on aika vakio, kun vaatteet haetaan kaapista.


Sähköjä on vedetty paljon ja aika homma siinä on ollutkin. Nuo väliseinien rungot paikkapaikoin oikein pursuaa tuota suojaputkea.

Siellä risteilee sujuvasti imuriputket ja sähköputket keittiön seinässä.

Tämä kuva on vähän ehkä enemmän itselle muistiksi. Noihin rasioihin tulee kaiutinjohdot (sauna, kph ja terassi), verkkokaapeli ja sähkö. Katossa olevasta rasiasta voidaan vetää terassikaiuttimien taakse vielä sähköjohdot, jos niille tulee tarve.

Tämä kuva on taas sähkökaapin takaa.

Yläpohjahommat on paljolti jääneet itselle. Eristin vielä tuossa ennen villojen tuloa nuo radon- ja viemärituuletusputket ja nostin ne tuonne katon rajaan odottelemaan läpivientejä. Samoin kävi tekemässä IV-urakoitsija IV-koneen poistoilmaputkelle. En olisi kyllä älynnyt noita putkia eristää Armaflexillä, jos tästä ei olisi tullut keskustelua muiden rakentajien kanssa. Nuo putkethan hikoilee vähän, kun maasta nousee lämmintä ilmaa tuonne missä sitten on kylmää. Ongelmaksi saattaa ilmeisesti muodostua tuon "hikoiluveden" valuminen eristeeseen.


Ei ollut Armaflexiteippiä niin teippailun höyrynsulkuteipillä. Kai se siinä kestää.

Pee on ottanut projektikseen noiden lattian reunojen tasaamisen. Siellähän on siis pullouretaania ja täytteenä uretaanilevyä. Kuulemma pirullista hommaa. Kokeilin myös itse ja totesin, että ei ole minun juttu, liian hidasta.


Kaveri muutti tuossa välipäivinä ja heille jäi vähän ylimääräiseksi tuollainen Motonetin hylly joka löysi tiensä sitten meidän autotalliin. Olipa ihan järkevä ostos, sai kaikki kamat lattialta hyllyyn ja järjestykseen. Löytyy huomattavasti helpommin kaikki.14.1.2016 oli päivä kun meille saapui puhallusvilla taloon. Oli käytävä vielä toteamassa nopeasti duunin jälkeen, että kaikki on kunnossa tuolla ylhäällä ja hyvälle näytti. Nyt voidaan rauhassa keskittyä sisähommiin sähkölaskun summan jännäämisen sijaan.


6 kommenttia:

 1. 50 kWh/kk ja 400 kWh vauhdilla... siis mitä? Mitä lukuja ovat ja miltä ajalta??

  VastaaPoista
 2. 50kWh/päivä kuulostaisi sopivalta. 400kWh/päivä on varmaan tämä keskiarvo teillä? Se on kyllä iso luku, toivottavasti eristys auttaa.
  Noita lukuja ei kannata raksavaiheessa verrata asumisaikaan, tulee tosiaan vaan paha mieli...

  T. Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkistä lisälämmittimistä tuli pakkasien aikaan 24h x 15kW = 360kWh, kun ei ollut katossa villaa. Siihen vähän päälle kaikkia sähkövehkeitä niin avot. Ihmettelen kyllä ihmisiä, jotka valitsevat suoran sähkölämmityksen uusiin taloihinsa päälämmönlähteeksi.

   Poista
  2. Onneksi noita suuren lämmittysenergiankulutuksen talvikuukausia on Suomessa vain noin 1-3kk.

   Suorasähkölämmitys päälämmönlähteenä ei välttämättä ole niin huono kuin sen lämpöpumppumyyjät antavat ymmärtää. Suomen rakentamismääräykset ovat tehneet sen toteutuksen nykyisin vain vaikeaksi.

   Suosittelen lukemaan kokemuksia todellisesta kohteesta:
   http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2015/08/miksi-ilmavesilampopumppu.html
   http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2015/11/pienilla-saadoilla-iso-muutos.html (tekstin lopussa pohdintaa aiheesta)
   Ei silti, hekin hankkivat ilmavesilämpöpumpun tuki-/päälämmönlähteeksi (+ konvektorin kompuraksi), että eipä se SUORA sähkölämmitys ole enää nykypäivää :)

   T. Samuli

   Poista
 3. 400 kWh/päivä,keskimäärin 30 pv/kk, sähkön keskihinta 10 c/kWh. Euroina reilu tonni kuussa. Elämä on :)

  VastaaPoista