sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Audio, part 1

Latoon vedetään sähköjä täyttä päätä ja alkaa olla hetki lyödä lukkoon myös tuo audiopuoli. Taas leuka rinnassa totesin, että lukuunottamatta ihan paria poikkeusta rakennusblogeissa ei käsitellä tätä aihetta oikeastaan ikinä. Olisi ollut hienoa vähän lukea ja nähdä miten muut on näitä toteuttanut, ettei tarvitsisi ihan olla uunona ja myyjän vietävissä kun menee johonkin alan liikkeeseen kauppoja hieromaan. Ainut mistä jotain olen päässyt vakoilemaan on Villa Lehtonen-blogi . Eli lopputulemana olen nyt itse opiskellut sitten aihetta syksyn ajan ja päätynyt ratkaisuun, jossa meille tulee Sonoksen monihuonejärjestelmä kolmella tilalla näin alkuun.

Eilen hetkellisessä mielenhäiriössä kävin tilaamassa meille kasan audiota. Ladon äänentoisto tulee koostumaan Genelecin ja B&W:n kaiuttimista, Sonos-monihuonejärjestelmästä ja leffoja varten tulee Marantzin A/V-vahvistin, joka syö myös muiden ohjelmalähteiden signaalit (PS3, AppleTV, digiboksi jne).

Pääajatuksena on ollut ohjauksen helppous ja langattomuus. Niin, ettei tarvitse kymmentä kaukosäädintä käyttää kun tulee kotiin ja haluaa musiikin päälle. Tämä tietysti tarkoittaa, että toteutusta täytyy miettiä ennen kun seiniä pistetään umpeen, jotta kaikki tarpeelliset putket ja johdot tulee vedettyä.
Kuuntelen itse paljon musiikkia ja nyt kun kerrankin on mahdollisuus tehdä asiat kunnolla, niin päätös oli aika paljon minun että satsaamme vähän enemmän tähän rahallisesti. Tykkäämme myös katsoa elokuvia ja elokuvat ei oikein ole mitään ilman ääniä. Ei meille mitään leffateatteria tule, mutta sanotaanko että jonkunmoinen kompromissi sisutuksen ja äänentoiston välillä. Akustiikka mietityttää, mutta katsotaan sitä sitten kun saadaan ensimmäisen kerran ääntä laitteista ulos. Nykyään on aika kivoja akustiikkapaneeleja, joita voi sitten liimailla seiniin jos tuntuu että kaikuu.

Järjestelmän käskyttäjänä toimii tabletti ja puhelimet. Vahvistin piilotetaan kokonaan olohuoneen kalusteeseen, koska sen kaikki toiminnot kulkee myös tabletin kautta (HUOM NAISET, jos olette eri mieltä miehenne kanssa vahvistimen sisutukselliseta ulkonäöstä, ehdottakaa että ostatte sellaisen mallin jossa on aplikaatio ohjaukseen). Nykyään lähes kaikissa kunnon vahvistimissa on älylaiteaplikaatio, joka pelaa wlanilla. Meidän vielä suunnitteluasteella olevasta kalusteesta leikataan siltä kohdata takaseinä pois, jotta ilma pääsee kulkemaan. Tosiasiassa en kyllä itsekään olisi halunnut tuota möhkälettä näkyville, parempi että menee pois näkyvistä.

Laitteisto tulee siis koostumaan seuraavasti:
  • 3kpl Genelec G3 (aktiivikaiutin)
  • 2kpl Genelec G2 (aktiivikaiutin)
Harmi kun kuvassa ei ole mitään referenssiä koosta. Tuo G3 on n. 30cm korkea ja 20cm leveä. Kuva Googlen kuvahaku.
  • 1kpl Dali E-12F (subwoofer)

Kuva Googlen kuvahausta
  • 3kpl B&W AM-1(ulkokaiutin, tulee meille myös saunaan)

Kuva Googlen kuvahausta
  • 1kpl B&W CCM 362 (uppokaiutin)

Kuva Googlen kuvahausta
  • 1kpl Marantz SR5010 (A/V vahvistin)

Kuva Googlen kuvahausta
  • 2kpl Sonos Connect:Amp (linkkiyksikkö vahvistimella)
  • 1kpl Sonos Connect (linkkiyksikkö)
Vasemmalla pelkkä connect ja oikealla vahvistimen kanssa. Kuva Googlen kuvahausta

Näiden lisäksi olemassa olevat pikku-Genet (2kpl 6010A ja 1kpl 5040A) menee työhuoneeseen. Katsotaan liittääkö niitä sitten joskus myös tuohon Sonoksen piiriin, mutta ei tässä vaiheessa.


Jäniskevennyksenä loppuun - hävitin näppärästi avainnippuni uudenvuodenpäivänä. Kyse ei kuitenkaan ollut edellisen illan väkijuoman nauttimisen aiheuttamasta aivojen vajaatoiminnasta. Tultiin koirien ja Peen kanssa illalla raksalta kämpille ja kävin laittamassa raksapakun lämpenemään. Tai yritin. Ei avaimia lämmitystolppaan? Mutta nehän on siinä isossa nipussa missä kaikki muutkin tarpeelliset avaimet (kaverin hallin avain, duunin avaimia yms yms)? Pee huikkaa, että sillä ei ole avaimia kämpille, kun mulla piti olla. Eli lukittiin itsemme pihalle. Nice. Eikun autoon ja jäätelön ja muiden pakasteiden (kyllä, syömme paljon valmisruokaa nykyään, mistähän johtuu) 20min suuntaansa toiselle puolelle kylää hakemaan vara-avainta. Ei jaksettu kun hekotella omalle idiotismille. Nooh, tultiin eilen kämpille ja olin päivällä etsinyt avaimia vaikka mistä ja olin valmis luovuttamaan ja soittamaan että lukkoja vaihtoon vaan. Sanoin Peelle, että katson vielä varmuudeksi tuolta pakusta, josko ne olisi sinne tippunut. Tadaa - siellähän ne etupenkillä! Aika urpoa, mutta minkäs teet :)

4 kommenttia:

  1. "...lukuunottamatta ihan paria poikkeusta rakennusblogeissa ei käsitellä tätä aihetta oikeastaan ikinä..."
    Totta, joten jäänkin nyt seurailemaan miten teillä lähtee sujumaan. Itselläni esiasennetut kaiutinpiuhat rakenteissa (joo - toimiihan ne toki langattomastikin), mutta sen pidemmälle en ole itse vielä päässyt. Laiteissakin valikoimaa sen verran, etten ole vielä paljon ehtinyt syventymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fyysiset kaiutinpiuhat asennetaan meillekin jokaiselle kaiuttimelle. Ohjaus ja äänen streamaus tapahtuu langattomasti, mutta aina vain tuohon Sonos-purkille asti.
      Laitteissa tosiaan on loputon määrä variaatioita ja malleja. Meidän kohdalla lähdettiin siitä, että olen nähnyt ja kuullut toimivan systeemin (olohuoneen osalta) kaverillani ja se oli pohjana suunnittelulle. Sen jälkeen äänentoistosuunnittelija täydensi toiveiden mukaisesti nuo muut osa-alueet.

      Poista
  2. Ilolla voin kertoa, että meillä seuraa jossain vaiheessa tekstiä äänentoistojärjestelmästä. Kunhan ensin saadaan se tilattua ja lopullisesti päätettyä. Tällä hetkellä ainut mikä tökkii ontuu on tuo budjetinperkele... Mutta mahdolisesti B&W kaiuttimet, Control 4 -järjestelmä ja Epsonin tykki tulossa. Piuhat on vedetty kaikkiin huoneisiin just in case :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä osa-alue tosiaan nielee aika helposti paljon euroja. Mutta kuten sanoit, kun piuhat on valmiina, voi niitä laitteita ostaa sitten myöhemminkin pikkuhiljaa. Tarkat speksit kiinnostaa aina, joten mielenkiinnolla odottelen Essi teidän kokoonpanolistausta.

      Poista