perjantai 26. helmikuuta 2016

Lukitus ja painikkeet

Yhteistyöpostaus

Kuten monelle muullekin, painikkeiden mallin päättäminen tuli meillekin ns. silmille. Oltiin vähän tsuumailtu ja mietitty, että millaista ja minkä väristä mutta todellisuudessa päätös tehtiin tekstiviestillä yhden minun työreissun aamuna kun istuin Lontoossa aamupalalla ja Pee lähdössä töihin.

Meille tarjoutui yhteistyömahdollisuus Suomalaisen Abloy Oy:n tuotteisiin ja painikkeiksi valikoitui Abloy:n valikoimista Tunne-malli ja pintakäsittelyksi Dragon, joka on periaatteessa tummaa kromia (DCr). Painikkeen on suunnitellut Mihkell Mäll, josta ainakaan allekirjoittanut ei ole ikinä kuullutkaan mutta ei sen väliä. Valinta oli itseasiassa aika helppo, koska molemmat meistä rankkasi juuri tuon mallin heti valikoimasta, samoin kuin pintakäsittelyksi Dragonin.Entäs se lukitus sitten? Tässä kohtaa meni taas pointsit Kannustalolle, kun soittelin noiden lukkorunkojen perään että mitkä meidän oviin on tulossa. Ulko-ovia meillä on yhteensä 6 kpl. Kannustalon speksissä on ainakin Kaskipuulle että kaikkiin oviin tulee Abloyn LC102-lukkorungot, mitkä on Onefit-porauksella johon käy sitten vaikka esim. Yale Doorman-älylukko. Onefitistä voi lukea enemmän vaikka tuolta, kliks. Nykyään noita lukkorunkoja tulee myös idän ihmemaista, jotka eivät ole samaa tavaraa kuin tällaiset Abloyn kaltaiset. Mitä sillä on sitten väliä mitkä lukkorungot siellä on? En minäkään tajunnut, kun vasta hiljattain että kaikki lukitusjärjestelmät ei käykään päikseen mihin tahansa oveen ja että Suomessa ovet toimitetaan lukkorungon kanssa, jolloin asiakkaalle ostettavaksi jää vain painikkeet ja itse lukitusjärjestelmä. Useissa muissa maissa ovet myydään bulkkina ja sitten oikeasti lukkoseppä tulee ja kaivertaa lukon oveen. Jos olisin nyt ostamassa uudestaan taloa, kiinnittäisin tähän seikkaan huomiota jo siinä vaiheessa kun istutaan siellä talomyyjän konttorilla ja leivotaan tarjousta nippuun. Ulko-ovethan siellä speksataan tarkasti väreineen ja ikkunamalleineen, mutta meillä ei ainakaan sanaakaan vaihdettu lukitusjärjestelmästä, saati sitten painikkeista. Itse jos möisin taloja, niin tuossa olisi oiva paikka pikku lisämyynnille.

Abloy LC102 lukkorunko, kuva googlesta


Lukitukseen meille tulee ihan mekaanisia lukkoja ja sitten pari-kolme Yale Doorman-älylukkoa. Mekaaniset lukot on Abloyn Sento-mallia, joilla on vielä 10 vuotta patenttisuojausta jäljellä (aina vuoteen 2026 asti). Yale toimii kaukoavaimella, koodilla tai tägillä. Nähtäväksi jää mikä meille tulee käyttössä suosituimmaksi vaihtoehdoksi. Ja montako sitten loppupeleissä noita älylukkoja laitetaan.

Kuva googlesta
Lukkopesiä ja heloja så mycket

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti