sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Betonia seinään ja lattia ei vieläkään kuiva

Niin se viikko taas hujahti. Monenlaista hommaa on tullut touhuiltua; talon seinien tasoitukset, tallin tyhjennys, tallin tasoitushommia, betoniseinää tullut tehtyä aika monta neliötä, piipun viimeistelyä, seinien maalaukset aloitettu.

Joku ilta tuossa viikolla (en muista mikä ilta se oli) kannettiin Peen kanssa talli tyhjäksi. Voi morjes mikä homma. Olin joku aika sitten kantanut ulkoa kaikki kattopaneelit ja saunapaneelit talliin sisälle ja nyt sain kantaa saman kasan taloon. Varmaan gziljoona kiloa. Ehkä pahin tuossa tyhjennysrymbassa oli kuitenkin ulko-ovien siirtäminen tallin terassille. Oltiin Peen kanssa kahden ja todettiin siinä, että takaisin kantamiseen voisi hommata vähän apukäsiä. EI30 ulko-ovi ja nuo lasiovet  painaa ihan tajuttoman paljon, en ihmettele ettei naisen sormissa riitä jerkku. Teipattiin talli vielä tasoituskuntoon ja tasoituksetkin alkoi muistaakseni torstaina.
Alunperin oltiin suunniteltu, että vessan ja keittiön seinään laitetaan joku designbetoni-tyylinen pinta. Ne on vaan aika hinnoissaan, ne mitä oltiin katsottu oli n. 30e/m2. Vastaavasti märkätilatasoite on luokkaa 15e/25kg. Mitähän otettiin?
Tein tuossa viikonloppuna vessan ja keittiön seinät tuolla märkätilatasoittella (Vetonit MT) kahteen kertaan molemmat ja ainetta meni reilu 2 säkkiä ja neliöitä on yhteensä noin 40. Ei tarvitse ainakaan meidän ostaa designbetoneita! Ainakin omaan silmään (myös makutuomari hyväksyi) ihan samannäköinen ja varmaan yhtä helppo tehdä. Kokeilin aika montaa tekniikkaa ja massan jäykkyyttä ja työvälineitä. Omia huomioita:
- siivoa ne lattialle tippuneet MT-knöölit saman tien kun lopetat. On sitten tosi tiukassa jos jää betonilattialle seuraavaan päivään, menee ikä ja terveys kun niitä hakkaa irti
- kasteltu pehmeäharjaksinen lattiaharja on hyvä efektiväline
- yritä tehdä isot pinnat mahdollisimman samanaikaisesti ylhäältä alas asti, ettei tule rajoja (ks kuva alla). Notkea massa antaa vähän enemmän työaikaa. Muuten tulee saumoja, jotka näkyy. Tosin nuo saumat voi peittää helposti kun vetää vaan toisen kerroksen päälle
- Kuivumisen aikana saa makeaa efektia kun vetelee lastalla semikuivaan tasoitteeseen jälkiä

Primeroitu keittiön seinä.

Tuossa loppui massa kesken ja olin tehnyt tuon yläreunan ensin, joten tuohon tuli jopa kaksi rajaa. Ei näin. Hiomalla parani vähän, mutta korjattua tuon saa vasta kun vetää toisen kerroksen päälle.

WC valmis ja raksaurpon sormi.

WC:n seinä

Keittiön seinään tein noita raapaisuja sellaiseen puolikuivaan, katsotaan miltä näyttää täysin kuivana.

Tuollainen suorakaiteen muotoinen pikkulasta on tosi hyvä olla. Meillä oli sellainen kolmion muotoinen ja tuo on ehkä satakertaa parempi.

Keittiön valmista seinää kuivumassa

Melkein kuiva keittiön seinä.

Tein vielä takan piippuun tuollaiset jatkopalat, jotta näyttää yhtenäiselle elementille seinässä. Alas ja ylös tuollaiset ilmaraot, joita perusfysiikalla mietin että kylmä ilma alhaalla-kuuma ylhäällä=kai se jotenkin siellä kiertää. Piippu on siis irti seinästä yli 3cm, mutta kun tuo meinattiin pinnoittaa niin tulee kivemman näköinen kun on seinään asti samaa palaa. Vihreällä Boschilla soiroa Silica-levystä ja sitä tuonne rakoon. Ekaa siivua ajaessani ja melkein tuohon pölyyn tukehtuessa tuli mieleen, että niin - silica levyä. SiliconCarbon:piituhka:ei voi olla terveellistä. Ihan järkyttävän hienojakoista pölyä lähtee, että muistakaa laittaa maski päähän jos noita leikkailette!

Silica-levyä, järkevää pölyä lähtee noista

Ei vielä maailman nätein, mutta odottakaapa kun saadaan Tunto Kivi-pintaan!

Mitattiin valvojan kanssa tänään vielä lattiakin. Kyllä on tuskaisen hidasta. Huooh. Työhuoneen kynnyksellä Rh 89,2% ja kph ovella RH 90,7%. Valvoja tosin tunnusti, että oli verrannut omaa mittariaan vasta kalibroituun toiseen mittariin ja se oli näyttänyt 2% alempia lukemia. Yhtä kaikki, hitaasti kuivuu. Eikä varmaan auttanut että meillä ammuttiin monta sataa litraa vettä seiniin viime viikolla. Viikon päästä vielä toivottavasti viimeinen mittaus ja sitten alkaakin armoton lattian laatoitus.

2 kommenttia:

 1. Hienoa tulee :)
  Jos tasoitepinnat ja lattiat kiinnostaa, niin käykää kylässä: katinkokeellisetremontit.blogspot.fi vai oliko se com? Oikosulku :D

  -Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy Kati tunnustaa, että sinun blogi on tullut meille tutuksi kun tätä toteutusta mietittiin. Tosi hyviä ohjeita ja vinkkejä, kiitos niistä. Tuo on sinällään aika helppoa kamaa levitellä, että juurikin kokeilemalla saa parhaan käsityksen miten ja mikä toimii omaan makuun. Pintakäsittely on meillä vähän vielä auki, Supi Arctic on listalla aika ylhäällä tai joku muu lakka jos tuo ei sovi. Ideoita? Saa vaikuttaa :)

   Poista