keskiviikko 26. elokuuta 2015

Lämmitysjärjestelmä + muuta LVI-laitteet osa 2

Eli meidän valinta lämmitysjärjestelmään on maalämpö, jossa on viilennysominaisuus. Meille tulee lämmitettävää lattiapintaa 239m2 (162m2 + 77m2). Josta tulikin nyt mieleen, että pitäisi varmaan ne eristeet tilata.
Lämpökaivoa pitäisi kairata 220m.
Kokonaisurakka tulee Kotiloimu Oy:ltä, josta tähän asti ollaan kyllä saatu hyvää palvelua ja Markus Lindström on auttanut ja neuvonut hyvin. Maalämpökaivon tekee Rototec, KVV-urakan Pirkanmaan Putkipalvelu Oy ja IV-asennukset taloon Karkorakenne.
Ensikertalaiselle (minä) oli tosi hyvä, että Lindström ehdotti heti kartoituspalaveria alkuun, jossa käytäisiin läpi myös tämän hetkinen teknologia ja vähän millaisia laitteita on markkinoilla. Kaikki demolaitteet löytyi Kotiloimun konttorilta ja olivat käynnissä niin pystyi livenä toteamaan esim. IV-koneen äänitason. Tämä bisnesalue on sellainen, mitä ei tule seurattua "huvikseen" ja on kyllä auttamatta pihalla nykytekniikasta jos ei joku ammattilainen kerro asiasta. Kukaan muu firma ei moista ehdottanut, selkeä kilpailuvaltti siis. Suosittelen.


Maalämpöpumppu Stiebel Eltron WPC 10 cool. 
Nimellisteho on 10,31kW ja COP 5,02. Jos tuolla pääsee vaikka COP 4,5 lukemaan niin varmaan ollaan tyytyväisiä. Mielenkiinnolla odotan miten tehokas tuo oikeasti on. Pitäisi olla viimeisen päälle, energialuokitus A+++, täyttää jonkun vuonna 2019 voimaan tulevan normituksen jne. Yksi iso asia, mikä omaan järkeen osui hyvin tuossa pumpussa on tekniikka miten siinä lämmitetään käyttövesi. Varaajassa pidetään lattialämmitysvettä ja käyttövesi lämmitetään kierukalla tarpeen mukaan. Vesivaraaja on alimmaisena, kun yleensä se näissä pumpuissa on koneiston päällä. 
Joissain pumpuissa varaajassa pidetään käyttövettä (esim. 50C) ja sitten shuntataan siihen kylmää vettä sekaan jos lattialämmityksen veden lämpö on vaikka 35C. Omasta mielestä tuossa on silloin lämmitetty turhaan vettä liian korkeaan lämpötilaan ja se energia menee ikäänkuin hukkaan. Äänitasolla meille tämän laitteen osalta ei oikeastaan ole merkitystä, kun itse kone tulee autotallin puolelle. Mutta ilmeisen hiljainen se on. Stiebelin pumpuista on käyttökokemuksia, että kompressori käy aika useasti lyhyempiä pätkiä jos vertaa kilpailijoihin. Saa nähdä miten meillä, täytyy kirjoitella käyttökokemuksia kun ollaan hetki asuttu.


IV/LTO-kone Systemair Save VTR 300
Pääsin "koekuuntelemaan" tätäkin Kotiloimulla vieraillessa. Kone oli mielestäni erittäin hiljainen, pyörivällä kennolla varustettu ja pussisuodattimilla. Eli oman käsityksen mukaan ihan nykystandardit täyttävä laite. Hiljaisuus on ehkä tärkein kriteeri, tuleehan kone meillä khh:n puolelle ja lähelle oh+k ovea. Yllättävän isokokoinen se on. Meillä ei mietitty etukäteen mihin laite sijoitetaan, mikä oli ehkä virhe. Kannattaa siis jo siinä vaiheessa vähän katsoa näiden laitteiden kokoa, kun talotehtaan/arkkitehdin kanssa piirtää pohjia puhtaaksi.


Lattialämmitysjärjestelmä Topway
Tämänkin näin livenä kun pidettiin Lindströmin kanssa palaveria. Jakotukkeja ei ole tarvinnut tähän mennessä ennen käpelöidä ja en sitten tiedä onko ne hyvät vai ei. Ehkä vuoden päästä on viisaampi. Ainakin ensivaikutelma oli jämäkkä ja selkeät asteikot niissä on. Samoin niissä on integroitu lämpömittari. Joka huoneeseen tulee vielä erilliset LCD-näytölliset termostaatit, jotka voi ohjelmoida vaikka päiväkohtaisesti (aamu, poissa, kotona, yö). Lämmitysputkitus suunnitellaan ikkunoiden ja ovien mukaan kun tiedetään niiden U-arvot. Tämä oli ainakin itselle uutta, että putket ovatkin eri jaolla lattiassa, riippuen siitä missä kohtaa taloa ollaan.


Maaviilennys kattokonvektori Emmeti Silence
Konvektoreiden kohdalla päädyttiin ottamaan yksi kattomallinen konvektori ja tehdään varaus toiselle seinämalliselle keittiön seinään, jos tuntuu ettei jäähdytysvoima riitä. Tuo tulee meille eteiseen.

Keskuspölynimuri BEAM Alliance
Tämä otettiin samasta paikasta, kun meni kaikista helpoiten niin. Tulee putket samalla laitettua saman urakoitsijan toimesta valmiiksi. Näytti näitä olevan Bauhausissakin, hinnoissa ei suuria eroja.

LVI-kokonaisuus on meidän projektin kustannuksista kolmanneksi isoin investointi ja käytin tähän paljon aikaa valintaan ja tutkimiseen. Olisimme varmasti saaneet yksittäisiä osioita tästä halvemmalla jostain muualta, mutta uskon(toivon) että kokonaisurakka tässä kohtaa auttaa meitä ajallisesti sekä sujuvuuden kannalta. Varsinkin kun katsoo omaa kalenteria ja mitä kaikkea pitäisi ihan omissakin töissä tehdä vielä syksyn aikana. Kova oli myyntipuhe Kotiloimulla sujuvuuden puolesta. Nyt katsotaan sitten lunastetaanko ne lupaukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti