tiistai 21. heinäkuuta 2015

Takkoja

Talon rakentamisessa tai oikeastaan jo sen suunnitteluvaiheessa pitää miettiä yllättävän monia sellaisia asioita, joiden toteutus tapahtuu vasta joskus hamassa tulevaisuudessa. Yksi tällaisista on takka. Se vaikuttaa niin moneen muuhun asiaan, jotka myös pitää olla suunniteltuna paljon etukäteen. LVI-suunnitelmaa varten tarvitsee jo tietää tuleeko varaava-, kiertoilma- vai vesikiertoinen takka sekä takan sijoituspaikka talossa. Toki näitä voi varmasti muokata vielä myöhemminkin, mutta tuollaiset muutokset eivät varmasti tapahdu ilman lisäkustannuksia. Jos jollakin on parempaa tietoa asiasta, voi jakaa kokemuksiaan kommenteissa. 

Takoista olen pyytänyt tarjouksia jo aikaisemmin, mutta tuolloin tarjouspyynnöt koskivat vain varaavia takkoja. Myöhemmin sitten aloimmekin miettiä kiertoilmatakkaa ja nyt näyttää siltä, että sellaiseen päädytään. Kiertoilmatakka lämmittää nimensä mukaisesti ilmaa ja puhaltaa sitä huonetilaan. Toisin kuin varaava takka, se lämmittää vain silloin kun puita poltetaan eikä tuntitolkulla vielä jälkikäteen. Kiertoilmatakat ovat todella kevytrakenteisia eikä niiden takia tarvitse laittaa minkäänlaisia lisävahvistuksia laattaan. Meille tällainen takkaratkaisu kuulostaa aika ihanteelliselta, koska emme etsi lisälämmittäjää vaan lähinnä tunnelmanluojaa. Takkoja ei kuitenkaan tule katsottua ihan joka päivä ja aikaisemmin olemme nähneet lähinnä varaavia takkoja. Päätimme siis lähteä tutustumaan kiertoilmatakkoihin Ylöjärvellä sijaitsevan Takkapalvelut JJJ Oy:n tiloihin. 

Haaveissamme on joko kulmaluukullinen tai kolmeen suuntaan aukeava takka, koska sijoituspaikka tulee olemaan aika keskellä olohuone-keittiö-ruokailutilaa. Kolmeen suuntaan aukeavalla luukulla saisimme tilaan lisää joustavuutta, koska silloin voisimme vaihtaa olohuoneen ja ruokailutilan paikkoja niin halutessamme. Kaikki takoista tarjouspyyntöjä kyselleet tietävät, että tällaiset luukkuvaihtoehdot ovat tietysti sieltä kalleimmasta päästä. Varaavista takoista pyysin tarjouksia vain perinteisellä etuluukulla ja kulmaluukulla. Esimerkiksi Linnatulen Juhana- ja Johannes-takoilla hintaeroa ilman pinnoitusta, mutta muuten asennuksineen ja hormeineen oli n. 1600€. Näistä siis Juhana etuluukulla ja Johannes kulmaluukulla. Kolmeen suuntaan aukeavalla luukulla en edes viitsinyt pyytää tarjouksia, koska ajattelin summan menevän joka tapauksessa budjetin yli. 

Onneksi tutustuimme kiertoilmatakkoihin, sillä ne tuntuvatkin olevan edullisempia kuin varaavat serkkunsa. Jopa kolmeen suuntaan aukeava taitaa mahtua takkabudjettiimme. Takkapalveluilla oli esillä upea Schmid Ekko -sydämen ympärille tehty takka. Kuvia emme tietenkään tajunneet ottaa, joten pitää selvitä näillä netistä löydetyillä. 

Schmid Ekko Kaminweltin sivuilla

Tällaisen takan hinta nousisi kuitenkin meidän budjetin yli, mutta onneksti Conturalta on tulossa syksyllä uutuutena kolmeen suuntaan aukeava takkasydän, joka on hinnaltaan huomattavasti Schmidiä edullisempi. 

Contura i51 Conturanewsroomin sivuilla

Valmiista kuorista emme niin välitä, koska olemme jo ehtineet ihastua Tikkurilan Tunto Kivi -maaliin. Ainakin Puronmutkan Johannes-takka näyttää aivan upealta tällaisella maalilla päällystettynä. 

Takkahommat alkaa näyttää siis jo ihan hyvältä. Ainoa mietittävä asia on vielä hormi, koska kiertoilmatakan päältä ei voi lähteä harkkohormilla emmekä halua kevythormia taloomme. Todennäköisesti hormi tulee takan taakse ja sen viereen voisi sitten rakennella jonkinlaisen lokeron puille. Vähän tähän tyyliin.

Kuva Eletään aikuisesti -blogista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti