tiistai 28. heinäkuuta 2015

Koiranelämää osa 3

Nyt päästäänkin pohtimaan koiranomistajan painajaista: lattiamateriaaleja. Koirat asettavat lattiat aika kovan kulutushaasteen eteen. Koo on vasta parivuotias eikä ihan aina pysty hillitsemään itseään sisätiloissa vaikka pahimmista sekoamisista ollaan jo päästy eroon. Lattian pitää siis kestää nuoren koiran revittelyä eikä mennä pilalle heti, jos vesikuppi menee nurin. Tässä kohtaa moni ajattelee laatan olevan ainoa vaihtoehto, mutta kun se ulkonäkö ja tuntu. Laatat on kivan näköisiä, samoin kuin betonilattiatkin, mutta haluamme kotiimme myös puun tuomaa lämpöä. Nykyisessä työssäni joudun viettämään päiväni kovalla betonilattialla enkä halua kohdata samaa fiilistä kotona (tiedossa on, että toki koteihin tehdyt betonilattiat ovat kauniimpia kuin työpaikkani lattia).


Eteinen, keittiön alue sekä märkätilat laatoitetaan ja makuuhuoneet + olkkari/ruokailutila pinnoitetaan jollakin edes puuta muistuttavalla. Parketista ja lankusta joudumme luopumaan, koska emme halua hioa uutta lattiaamme jo muutaman vuoden käytön jälkeen. Koirien omistajille tyrkytetään yleensä laminaattia, mutta omasta kokemuksesta emme halua sitä uuteen kotiimme. Laminaatti on kylmä ja liukas, eivätkä saumat kestä nestettä juuri lainkaan. Meinasi mennä jo hankalaksi sopivan lattiamateriaalin valinta, mutta sitten törmäsimme vinyylikorkkiin. Tai Jii törmäsi ja minä yritin tyrmätä idean heti alkuunsa. Ensimmäisenä vinyyli-sanasta tulee mieleen ne kamalat muovimatot, jotka tulivat liiankin tutuksi omassa lapsuudessa. Kylmätväreet menivät pitkin selkääni Jiin ehdottaessa ensimmäistä kertaa vinyylikorkkia. Sitten aloin itsekin hiukan tutustua kyseiseen materiaaliin ja viimeistään päästessämme näkemään tällaista lattiaa livenä Jiin kaverin raksalla, aloin lämmetä ajatukselle. Ainakin tämän kaverin lattia oli todella kestävä (saimme kulutusdemonstraation avaimella hankaamalla) ja tuntui oikealta puulta.


Viime viikolla kävimme tontin siivouksen lomassa tutustumassa vinyylikorkkiin ja eri kuosivaihtoehtoihin myös liikkeessä. Merkkejä on useampia, mutta nyt kaikista vakuuttavimmalta tuntuu Wicanders, jonka tuotantoa myös Jiin kaverin lattia on. Kuosivaihtoehtoja löytyy aika mukavasti ja löydettiinkin jo pari erittäin potentiaalista vaihtoehtoa. Samassa liikkeessä oli esillä myös Timberwise-parketteja ja allekirjoittanut kuolasikin niiden perään hetken, kunnes koiratodellisuus iski jälleen takaraivoon. Parkettia meille ei tule ja piste. Yllättävän aidon puun tuntuisia nuo Wicandersin vinyylikorkitkin olivat eikä eroa todennäköisesti edes huomaa pidemmän päälle (hipelöin vuorotellen Timberwisea ja Wicandersia eroja etsien). Hintatasoltaan parketti ja vinyylikorkki ovat samassa luokassa ja tietysti isomman määrän ostamalla saa edullisemman neliöhinnan.


Tästä tullaan varmasti kirjoittamaan vielä pitkät pätkät, mutta todettava on, että tällä hetkellä vinyylikorkki on vaihtoehtojen kärkipäässä.

Kaikki kuvat Pinterest.

1 kommentti:

  1. Löysin blogisi ihan muutama päivä sitten. Aion nyt seurata blogiasi ahkerasti. Aloittelemme kolmannen kotimme rakentamista ja aika vahvoilla yhteistyökumppaniksi on Kannustalot ja talomalliksi nimenomaan LATO. Meillä on molemmissa taloissamme ollut laattaa muuallakin kuin kosteissa tiloissa. 1993 rakennetussa täystiilitalossamme oli laattaa eteisessä ja keittiössä. 2008 rakennetussa taas koko alakerta (100 neliötä) oli laattaa. Nyt tähän kolmanteen taloon mietimme ISON laatan tai massalattian laittoa. Meilläkin on koiria ja kissa. Laatta vaatii ehdottomasti lattialämmityksen, taidolla tehdyt pohjatyöt ja mahdollisimman vähän saumaa...

    VastaaPoista