perjantai 24. heinäkuuta 2015

Meidän Ladon syntytarina

Eli miten päädyttiin lopulliseen pohjaan. Lupasin aikaisemmin esitellä jossakin vaiheessa erilaisia versioita pohjakuvista, joiden myötä syntyi vähitellen meidän Lato. Tässä ei nyt ole ihan kaikkia välivaiheita, mutta suurimmat muutokset sisältävät kuitenkin, jotta näette minkälaista kääntelyä lopullinen pohja vaati.

Liikkeelle lähdettiin siis Lato 148 -pohjasta. Jo tällaisenaan olimme tähän melko tyytyväisiä, mutta tontin takia kuva piti muuttaa peilikuvaksi ja märkätiloja halusimme muokata jonkin verran.

Kuva: Kannustalo Lato 148

Muokkaaminen aloitettiin niin, että lähetimme sähköpostilla Kannustalon edustajalle Ari Heponiemelle meidän toiveita. Alla oleva pohja on siis ensimmäinen versio ja siinä näkyy nyt myös se alkuperäisissä toiveissa ollut parvi talon oikeassa päädyssä. Tekninen tila päätettiin siirtää autotalliin, jotta asuinrakennukseen saataisiin vapautettua neliöitä. Halusimme myös kakkosoven kodinhoitohuoneeseen talon päätyyn, jotta koirien kanssa kulkeminen (sis. pesut ja muut säätämiset) helpottuisi. Pesuhuoneesta piti saada ihan vaan pesuhuone ja toinen wc siirtyi omaan tilaansa. 


Seuraavaksi parvea muokattiin vähän ja käännettiin vielä olohuone ja ruokailutila ympäri. Olohuoneessa tulee todennäköisesti hengailtua enemmän illalla, joten on mukavampaa, jos se on pihan puolella eikä kadulle päin. "Pikkuvessa" vaihtoi paikkaa keittiön vastaiselta seinältä pesuhuoneen seinälle. Noin saatiin saunaeteinen eli paikka vaatteille, pyyhkeille ja naulakolle saunaan mennessä. Samalla syntyi pyykinkuivaustila khh:n oven ja vh:n oven väliin.


Sitten kuultiin rakennusvalvonnan näkökulma parveen (= ei kannata edes piirrättää lupakuviin, ei tule menemään läpi), parven aiheuttamat lisäkustannukset ja päätettiin luopua siitä. Oleskelutilaan haluttiin kuitenkin ilmavuutta ja sitä saatiinkin saksiristikon avulla. Korkeimmillaan sisäkatto nousee reiluun 3,9m:iin.  Huoneiden kokoihin ja sijainteihin olimme jo tyytyväisiä, joten voitiin alkaa säätää ikkunoiden kanssa. Suurimmat muutokset taisivat olla saunan ikkunan levennys ja ison tilan ikkunoiden siirtäminen neljän ryppäisiin. Melkein kaikki isot ikkunat myös muutettiin kiinteiksi eli MEK-ikkunoiksi. Määräysten takia kaikissa makuuhuoneissa on oltava tuuletusikkunat, joten kaikkia ikkunoita ei voitu ottaa kiinteinä vaikka oltaisiin haluttu.


Tämän viimeisen kuvan jälkeen poistettiin vielä oleskelutilasta kapea tuuletusikkuna terassin oven vierestä ja käänneltiin ovien avaussuuntia.  Myös takan paikkaa on vähän siirretty lähemmäs harjaa. Valanti-tapaamisen jälkeen vahvistui tunne, että saareke siirretään symmetrisesti aivan tilan keskelle. Näin saadaan monikäyttöisyyttä tilaan ja voidaan vaihdella ruokapöydän ja oleilutilan paikkaa helposti.

Näiden kuvien välissä pitäisi olla aika monta itse käsinpiirrettyä versiota, mutta jätin ne nyt pois niiden epäselvyyden vuoksi. Nyt jälkikäteen kun katselee näitä luonnoksia näyttäisi siltä, että lopullinen pohja syntyi ihan helposti. Todellisuudessa käytiin kuitenkin lukemattomia keskusteluja ja väännettiin ja käännettiin erilaisia ratkaisuja. Jii olisi varmasti pohtinut asiaa vielä paljon pidempäänkin, mutta onneksi sain hänetkin vakuutettua pohjan toimivuudesta. Alla vielä se lopullinen kuva, jonka mukaan rakennuslupahakemus tehtiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti