sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Tarjouspyyntöjä: perustukset, LVI, sähkö

Käytetäänpä minun ensimmäinen postaus iskien suoraan asiaan. Pee onkin jo kertoillut taustaa tälle projektille, joten jospa lähestytään vähän eri kulmasta tällä kertaa.


Käytin sateisen sunnuntain hyväksi ja lähetin toistakymmentä tarjouspyyntöä liittyen perustus-, LVI- ja sähkösuunniteluihin ja urakoihin. Eilinen menikin moottoripyörän selässä niin tänään on joutava päivä hoitaa taloasioita eteenpäin. Koiratkin nukkuu, joten eikun musat päälle ja meiliä maailmalle! Päädyin tekemään ainakin näin alussa tarjouspyynnöt sähköpostilla paristakin syystä:

  1. sposti on suoraan virallinen dokumentti
  2. jos ei vastaa sähköpostiin niin ei varmaan ole soveltuva kumppani meille (liian kiireinen/ei kiinnosta)
  3. en ehtisi hoitaa näin montaa tarjouspyyntöä puhelimella työpäivän aikana

Olen itse sellaisessa työssä jossa sähköpostijätettä tulee aivan liikaa ja sen perässä pysyminen alkaa olla nykypäivänä aikamoista nuorallatanssia. Noita tarjouspyyntöjä lähetellessäni en voinut olla ajattelematta että kuinkahan moni oikeasti vaivautuu vastaamaan. Toivottavasti moni.

Aloitetaan alhaalta, eli perustukset. Kaivinkonehommat on hoidossa jo ja tontilla käyty jo kaivurimestarin kanssa katsastamassa paikat. Perustusten osalta betonielementtiperustus on alkanut tuntua järkevältä ja kestävältä ratkaisulta. Voi olla että mieli muuttuu kun saadaan tarjoukset, mutta katsotaan.


LVI-firmoista meille oli jo kasautunut muutama nimi tuttujen ja työkavereiden suunnalta. Joten niiden etsimiseen ja nettiluotaamiseen ei palanut aikaa. Mutta siihen tarjouspyynnön sisältöön ehkä sitäkin enemmän. Näin internetaikakautena noiden tarjouspyyntöjen tekeminen on kuitenkin aika helppoa ja samalla voi helposti opiskella miten muut on tehneet ja mitä määräykset vaatii. Jotenkin itselle on tosi vaikea nähdä enää aikaa jolloin kaikki tämä piti tehdä fyysisesti paikalla käymällä. Miten ihmiset, jotka alkoivat rakentaa ylipäätään tiesivät kuka tekee LVI- ja kuka sähkötöitä? Varsinkin sellaiset kuten vaikka me, paikkakunnalle muuttaneet kellä ei ole niin paljoa kontakteja paikallisista yrityksistä. Keltaisilta sivuiltako? Hämärästi muistaa enää sitäkään konseptia.

Lueskelin aika paljon Motivan sivuja, muutamia blogeja ja suomirakentaa.fi -ohjeistuksia. Omasta mielestä nuo + sitten lähiaikoina rakentaneiden vinkit on hyvä pohja taloprojektin aloittamiselle.

LVI-suunnitelmien kohdalla tarjouksiin kirjattuja kysymyksiä/huomioita

  • Maalämpö + aurinkokeräimet lämmittämään käyttövettä. Suomessahan saadaan saman verran energiaa auringosta kun P-Saksassa (ainakin jonkun tutkimuksen mukaan).
    • onko tässä taloudellista järkeä pitkällä aikavälillä?
    • paljonko nuo aurinkokeräimet maksaa? Hintoja on todella nihkeästi netissä.
  • Pelkkä maalämpö? Mikä pumppu on paras? Tästä kun kysyt niin kaikkien mielestä se itsellä oleva pumppu paras ja tehokkain ja vaikka mitä. Aika vähän on näitäkin vertailtu jos miettii paljonko vaikka TV-testejä löytyy. Aika mutulla mennään ja myyjien myyntipuheiden varassa, mistä en oikein pidä. Jos talo on kerran se elämän suurin investointi niin miksi tutkittua dataa on niin vähän?
  • Maaviilennys. Minä (eli me :)) en halua meille järjestelmää joka tekee viileän ilman IV-putkiston kautta. Jotenkin en vaan jaksa uskoa että se systeemi toimii riittävän luotettavasti pitkässä juoksussa ettei sitä vettä kondensoidu ja valu jonnekin välipohjiin homehtumaan. Mutta tuo maaviilennys on fiksu juttu ja onneksi siihen saa erilaisia laitteita viilentämään taloa.
  • Autotalli, asuintilat ja märkätilat eri lämmityspiireihin?
    • tämä kollegalta saatu idea osuu omaankin ajatusmaailmaan ihan hyvin. Yleensähän märkätilat on kivempi pitää vähän lämpimämpänä kuin muut asuintilat. Plus kesällä asuintiloista voi pistää lämmöt kiinni, mutta pitää märkätiloissa lattiat lämpimänä niin on kiva mennä suihkuun. Mukavuutta. Ja sitten se autotallin lämmitys vielä omaan piiriinsä, kun ei sitä kuitenkaan tarvitse niin lämpimänä pitää kun talon lattiaa.

Sähkösuunnitelmien kohdalla tarjouksiin kirjattuja kysymyksiä/huomioita

  • Ensimmäisenä tuli mieleen, että hetkinen. Sähkösuunnitelmaanhan tarvitaan tiedot noista LVI-mokkuloista joita ei vielä ole. Jokapaikassa lukee että LVI- ja sähkösuunnitelmat on hyvä tehdä samaan aikaan, mutta yksikään noista firmoista minne laitoin tarjouspyynnöt ei tarjoa molempia suunnitteluja tai urakointeja. Mitäs touhua tämä on? Itse näen ainakin näin kuluttajana tuossa bisnescasen.
  • Halutaan-listalle meni siis:
    • paljon pistorasioita, sisälle, ulos, ylös, alas
    • ulkovalaistus hämäräkytkimellä
    • paljon valoja, kattoon ledejä, ulos ulkovaloja, autotalliin vahva valaistus
    • verkkokaapelointi koko taloon+autotalliin myös
    • audiokaapelointia reilusti. Ajatuksena on hankkia aktiivikaiuttimia niin olohuoneeseen kuin muuallekin tulevaisuudessa. Onko XLR vielä paras menetelmä viedä signaalia vaiko joku muu?
    • kaiuttimet saunaan (kaapelointi)
    • autotallin harrastetilaan varaus tulevaisuuden kotiteatteriprojektille (=paljon pistorasioita, audiokaapelointia sekä hdmi kuvalle)
    • saarekkeeseen latauspaikkoja puhelimille, padeille yms. 
    • autotallin joka seinälle useita pistorasioita aika korkealle ettei tarvitse kyyristellä ja ettei vesi roisku
    • voimavirtaliitäntä autotalliin. Vaatiiko tämä jotain sähköyhtiöltä, muuta kuin rahaa?
  • Huomiona oli taas, että myös suunnittelupalvelut on paikallisia. Tai niin niitä ainakin markkinoitiin. Miksi ihmeessä? Eihän sähköisenä tehtävä työ tarvitse paikallista toimistoa.
Kirjoitin tämän heti tarjouspyyntöjen lähettämisen jälkeen, joten mielenkiintoista nähdä mitkä on fiilikset kun saadaan vastauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti