sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Rimahomma

Haluttiin kodinhoitohuoneeseen rimakatto + rimoitus yhdelle seinälle. Käytiin ostamassa 220m käsittelemätöntä mäntyrimaa. Ja kenen hommaksi jäi käsitellä ne rimat? Minun tietysti. Nyt lähes kaikki rimat on käyty läpi kertaalleen ja toinen kierros on vielä edessä ja onpahan muuten projekti. Rimaa ei ollut puuliikkeessä kovin paljoa jäljellä, joten oli pakko ostaa mitä saatiin. Jokainen yksilö ei siis ole välttämättä mallikelpoinen, joten ihan ensimmäisenä jokainen pätkä piti käydä läpi hiomapaperin kanssa. Tämän jälkeen ohjeiden mukainen kostutus ja kuivumisen jälkeen taas hionta (kostuttamalla puusta nousee "karvat" pystyyn ja ne pitää hioa pois.. pahoittelut tästä äärimmäisen teknisestä ilmauksesta). Sitten pölyt pois ja lakkaushommiin. 

Tavoitteena oli säilyttää tuoreen puun vaaleus, ei valkaista rimoja täysin, mutta kuitenkin vaalentaa hiukan ja estää tulevaisuuden kellastuminen. Vähän piti selvitellä ennen kuin löytyi sopiva aine tähän tehtävään. Googlen ja rautakaupan myyjän avulla valitsin Paneeli Ässä Titanin. Tämän lakan pitäisi onnistua säilyttämään puu vaaleana, nähtäväksi jää miten hyvin toimii. Ensimmäisen käsittelykerran perusteella ainakin puun väri muuttuu hiukan vaaleammaksi ja sävyerot tasoittuvat jonkin verran. Pinta jää mielestäni aika himmeäksi, vaikka purkissa lukee puolihimmeä. Ostimme alkuun yhden 3l pöntön ja yhden käsittelykerran jälkeen sitä on jäljellä vielä jonkin verran. Aika riittoisaa tavaraa siis, vaikka toinen pönttö varmasti vielä pitääkin käydä hakemassa. Yritin nappailla vähän kuvia tuosta käsittelystä, että lakan vaikutuksen näkisi, mutta vähän huonosti se näistä välittyy. 

Tällainen hässäkkä rakenneltiin talliin rimaoperaatiota varten.
Tässä näkyy aika hyvin titanin antama vaalea säväys.


Viimeiset kaksi kuvaa on otettu samoista rimoista. Ylin on ennen käsittelyä ja alla käsittelyn jälkeen. En tiedä huomaako noista nyt sitä eroa, mutta yritetty on ainakin. Hyvältä vaikuttaa ainakin vielä, jännä nähdä kuinka paljon esim. tuo rimojen kirjavuus vaikuttaa lopputulokseen. Palaamme siis rimojen pariin vielä myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti