lauantai 23. tammikuuta 2016

Odottajan aika on kuin...lattialaatan kuivumisaika

Niin, ei se kuiva ole. Vaikka oltiin hienosti suunniteltu ja keulittu, että "kyllä se laatta on niin kauan siinä ollut että se kuiva on". Toista mieltä oli mittari. Viime viikon sunnuntaina 17.1. mitattiin ensikerran laatta ja voi poijjaat että ei sinne päinkään kuiva. Porasin kolmeen paikkaa n. 4-5cm syvät reiät laattaan. On muuten aika hermoja raastavaa yrittää tulkita koneen näytöltä kuvista, poraako juuri oikeaan kohtaan, eikä siihen lattialämmitysputkeen, tietäen että voit syyttää vain itseäsi jos mokaat. Tuloksena oli, että lähdin heti maanantaina hakemaan rakennuskuivainta raksalle ja iskettiin samantien 2kW puhallin puhaltamaan lattiaa kohti kph/sauna-akselilla. Mittaustulokset oli kph kynnyksen kohdalla Rh 98,7% ja työhuoneen kynnyksen kohdalla Rh 97,8%.  Samalla säädin vielä viime sunnuntaina maalämpöpummpua entistäkin isommalle, menovedet taitaa olla nyt näin -5C ulkoilmalla about +40C. Meidän lattiavalu oli siis syyskuun 30. päivä.

Toistettiin mittaus tänään 23.1. ja tulokset oli oikeaan suuntaan (onneksi). Kph 94,8% ja työhuone 91,9%. Pintamittari antoi jo reilusti alle 90% lukemia, mutta kuka niitä katsoo. Tai eihän se oikeastaan kerro mitään. Ilmankosteus näytti olevan tänään about 40% paikkeilla ja mökissä lämpöä n. 21-22C. Eli oikeaan suuntaan ainakin. Sovittiin valvojan kanssa, että annetaan olla taas viikko ja katsotaan sitten. Lattiavalun kosteuden mittaukseen hyödyllistä tietoa, kliks.

Kaikki laatat on jo tontilla ja laattamiehet hioo sapelejaan. Tai eipäs muuten olekaan, ne 5x5 mosaiikit taitaa vielä uupua, heksagonit hain juurikin aamulla. Pitkin hampain on vain todettava, että nyt on odotettava. Yritetään saada lattia johonkin Rh 80% lukemiin ennen vesieristyksen aloittamista. Seiniä aletaan vesieristää ja laatoittaa kuitenkin jo ensi viikolla.

Tämä valkoinen pitkulamosaiikki menee pikku-wc:n koteloon.


Nuo 60x60 laattalaatikot alkaa tuntua isompana määränä aika raskailta, varsinkin pienessä poskiontelotulehduksessa. Tänk gaad ei laitettu laattaa koko taloon. Tuossa takana olevalla lavalla on 30x60 laattaa jota näytti tulleen aikamoinen kasa myös.

5 kommenttia:

 1. Mua pelottaa myös meidän lattian kuivumisaika. Valu oli marraskuussa, valettiin 9cm laatta ja lattialämmitys ei ole vieläkään päällä (tulevalla viikolla I hope...). Seiniä meinataan alkaa laatoittaa silti jo lähiviikkoina :D Huomenna lyödään laatat lukkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ottaa maltilla. Omia huomioita on, että mitä suurempi lämpötila, sitä paremmin kuivuu (eilen oli vajaa 24C sisällä). Ja ne pintamittarit näyttää ihan mitä sattuu. Ei tuuletusta, vaan antaa rakennuskuivaimen kuivata sitä sisäilmaa. Oman fysiikan ymmärryksen mukaan vesihöyrykin haluaa mennä suuremmasta pienempään pitoisuuteen eli mitä pienempi ilmankosteus sitä helpompi kosteuden on nousta laatasta ilmaan. Meillä on tuollainen 35L max päivässä imevä kuivain, jos mietit kuivainta niin kannattaa ottaa kaksi tuollaista tai yksi isompi. Mekin haluttaisiin jo vauhdilla vaan vesieristää ja laatoittaa kaikki, jotta päästäisiin eteenpäin, mutta nyt on varmaan huonoin hetki hötkyilylle. Tsemppiä Essi teille sinne, toivotaan että kuivuu nopeasti :)

   Poista
 2. Toivottavasti kuivuu noilla toimenpiteillä nopsaan! Meille tulee huomenna valu ja lattiaukkeli (hieman ehkä liioitellen?) totesi, että 6 kk menee ainakin, että kuivuu laatoittamiskuntoon. Selvä... :D Meille tulee tosin 12-14 cm lattia, joten tokihan se kuivuu paksuudensakin takia pidempään. Otettiinp sitä NP-betonia, jonka pitäisi kuivua hieman nopeammin. Saas nähdä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuossa 6kk ehkä vähän hevosmiesten juttuja, mutta ei se varmaan kaukana ole. Millainen rakenne teille tulee kun tulee 12-14cm laatta? Saatteko lattialämmön päälle pian sen jälkeen? Meillä laattaa on siis 8-9cm.

   Poista
  2. Ihan perussetti tulee, laatta on vaan vähän paksumpi kun lapioitiin talosta muutama kuutio liikaa soraa pihalle :D Kävi vastaavan kanssa pieni väärinkäsitys..hups. Toisaalta hän ja lattiaukkeli olivat sitä mieltä, että paksumpi parempi. Mutta vähän meitä kyllä huolettaa tuo kuivuminen. Ei saada lattialämpöjä heti päälle, mutta koitetaan kiirehtiä sitä.

   Poista