tiistai 29. joulukuuta 2015

Valaisimet

Yhteistyöpostaus

Meillähän oli pientä episodia tuossa sähkösuunnittelujen kanssa ja se aiheutti sen, että urakan kilpailutukseen ja urakoitsijan valintaan käytettiin vähän enemmän aikaa. Nuo sähköurakat tuntuu eroavan sisällöltään melkein joka tarjoajalla. Kenelläkään paitsi yhdellä meille tarjonneella valaisimet ei ole kuuluneet urakkaan. Lopputulema oli, että hoidamme itse valaisimien hankinnan ja sähkötyöt tekee urakoitsija. Winled valikoitui meidän Ladon yhteistyökumppaniksi valaisinsuunnittelun ja valaisimien kohdalla.

Nyt jos aloitettaisiin uudestaan, niin teettäisin valaisinsuunnitelman ensin ja sitten vasta sähkösuunnitelman.Helpottaa kummasti työmaalla sekoilua kun kuvat on kerrasta oikein.

Mutta - valaisimet have landed! Jouluviikolla kävin noukkimassa läjän laatikoita ja nyt on valoa! Ainoastaan tallin runkovalaisimet uupuu vielä.

Joulu tuli ennakkoon, många paketter.

Vasemmalla on alumiinilistaa ja oikealla näkyy myös valolistan peitelevyä. Nämä tuli epäsuoravalo.fi kautta, joka toimii Winledin kanssa yhteistyössä.Rakennusblogeja lukeneena ja interwebbiä käyttämällä törmättiin monessa kohtaa Winlediin. Pistin duunireissusta meilin Winledille todella epäinhimilliseen aikaan ja hämmästykseni vastaus pamahti vielä samana yönä. Mietin, että kerrankin edes joku haluaa tehdä kauppaa, olin positiivisesti yllättynyt tässä kohtaa. Sovimme todella suoraviivaisesti valaistussuunnittelun tekemisestä meille ja että otamme valaisimet myös heiltä. Meidän sähkösuunnitelmissa valaisimet edusti todella vahvasti omaa mutua ja vähän epävarmoja ollaan oltu valaisimien määrästä, koosta ja tehoista.

Suunnittelu pyörähti käyntiin pienen viiveen jälkeen ja aika moneen otteeseen noita suunnitelmia säädettiin ja vaihdettiin kattokansien paikkaa ja muita epäoleellisia asioita. Autotalli otettiin ensi käsittelyyn ja sitten vuorossa oli itse Lato. Yllätykseksi omat ajatukset ei sitten kuitenkaan olleet kovin paljoa metsässä autotallin osalta. Talon kohdallakin oltiin hajulla aiheesta, mutta se mitä valaisinsuunnittelusta saa ja josta on hyötyä ehdottomasti:

  • Valoteholukemat tiloissa, koska ne suunnitellaan oikein->valaisinten mallit ja määrät oikein. Itsellä ei ainakaan ole tietämystä saatikka aikaa opiskella miten paljon valoa tulee mistäkin lampusta. Mutta tuosta suunnitelmasta osaa hölmömpikin katsoa, että paljonko on luxeja missäkin ja pääsee kärrylle mitä on oikein tilaamassa.

Kuvakaappaus meidän valaisinsuunnitelmasta.
  • Ammattilaisen miettimät ratkaisut ja uudet ideat. Meillä näitä edusti esimerkiksi epäsuoran valon toteutukset ja vaatehuoneen+saunan ja kph valaistus.
  • Kaikki valaisimet tiedossa jo ennen asennuksien alkamista.
  • 3D-havainnekuvat, jotka on todella hyvät ja tarkat. Nämä on monessa muussakin blogissa rankattu korkealle ja niin meilläkin.

Kokemus suunnittelujen jälkeen?
Voin suositella. Ihmiset, joiden kanssa on helppo tehdä töitä on aina plussaa. Uusia ideoita valaistukseen tuotiin aktiivisesti ja toiminta noin muutenkin yleisesti kiitettävällä tasolla.

Millaiset valot sitten Latoon tulee? Kaikki led-valoja ja sävy on 4000K. Muistaakseni ledinauhoissa sävy on 4200K, tai lähellä. Kuitenkin vähän kylmempi sävy kuin noissa spoteissa.

Ulkokuoren valaisimet hankimme myöhemmin. Ulkoseiniin tulee valoja taakse 4kpl, etuseinään 3kpl ja tkhh päätyyn 2kpl. Terassille ledinauhaa+porrasvalot.

Tässä kuvassa tuo talo näyttää tosi synkältä, kun siinä ei ole yhtään valoa seinässä. Ne sinne kyllä tulee, kun saadaan päätettyä millaiset laitetaan. Reiätkin valoille on jo porattu.


Autotalliin tulee runkovalaisimia kattoon ja harrastetilaan Liljaa. Osa noista runkovalaisimista asennetaan 45 asteen kulmaan tuonne huoneen ylänurkkaan, jotta sitä valoa tulee myös vähän enemmän sivusuunnassa, kun esim. auto on tuossa tallissa.Latoon sisälle pistetään Liljaa ja tuohon k+oh+rt tulee kattokansia oletetun ruokapöydän paikan päälle ja saarekkeen ns. arkiruokailu/hengailu/työpisteen päälle. Ostetaan noihin sitten jotkut riippuvalaisimet kun keksitään että millaiset halutaan. Epäsuoravalaistus tehdään led-nauhoilla ja alumiinilistoilla. Kaikki listat tulee meille Epäsuoravalo.fi kautta. Epäsuoraa valoa halutiin keittiön kalusteisiin niin, että kun pimeällä himmentelee suurimman osan muista valoista ja sytyttää takan, niin nuo voi jäädä päälle ja vaikka jääkaapilla on helppo käydä sytyttämättä kaikkia tuikkuja kämppään. Kaappien sokkeleihin sekä ylös että alas seinän puolelle tulee ledinauhaa ja saarekkeeseen keittiön puolelle. Ajatuksissa on, että nuo valaisee myös yöllä niin, että jos tuolla hortoilee niin ei tarvitse valoja sytytellä väkisin. Myös noiden keittiön avo-hyllyjen sisään tulee sitä ledinauha-valaisinkiskoa, jotka valaisee sitten nuo hyllyt takaa päin.


Piipun toiseen reunaan tulee ledinauhakisko myös, joka asennetaan niin että se valaisee seinän myötäisesti. Ollaan suunniteltu pinnoittavamme takka mahdollisesti Tikkurilan Tunto Kivi-tyylisellä tummalla kivihässäkällä, niin tuon valon pitäisi vähän elävöittää sitä. Ainakin yhdellä työreissulla näin moisen ratkaisun ja näytti hyvälle.

Isompi kuva, miltä tuo meidän tupa näyttää kalusteiden kanssa.

Helmi lasiympyrä

Sauna-kph menee aika perinteisesti. Saunaan tulee ledinauhaa kiskolla tuonne lauteiden alle ja kph valaistus tulee pyöreällä Winledin Helmi-lasiympyrä mallisella valaisimella. Ehkä ainoa erikoisuus
on tuohon saunan ja kph seinään ylös tulevan lasin valaistus. Tuonne katon ja lasin väliin laitetaan koko matkalle taas sellainen ledkisko, josta valo sitten valaisee tuota lasia ylhäältä päin. Mielenkiinnolla odotan tätä ratkaisua ja miltä se näyttää!


Isompaan vaatehuoneeseen meillä ei tule kuin kattokannet, riippuvalaisimet hankitaan sitten jossain kohtaa erikseen. Pee kuulemma haluaisi jotkut kattokruunut (?) Meillä oli alunperinkin suunnitelmissa laittaa tuonne kaappiin jotain ledinauhaa, mutta valaisinsuunnittelija ehdotti, että mitäs jos laitetaan ne nauhat pystyyn ja tuohon etureunan läheisyyteen niin tulee hyvä? Kun alkoi miettiä, niin tottakai ne kannattaa laittaa siihen etureunaan, silloinhan ne valaisee joka hyllyn eikä vaina sitä ylintä. Eli sellaiset siis.


Työhuone tulee hyvin perussetillä. 4kpl 12W Liljaa kattoon ja kattokansi keskelle, samoin toinen pienempi makkari.Jopa Peen himoitsema lehmätapetti oli laitettu seinään valmiiksi.

Päämakkariin tulee myös 4kpl kattovaloja, varmasti jotain irtovalaisimia tulee jossain kohtaa. Keskelle huonetta tulee myös kattokansi, vaikka se ei kuvissa näykään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti