sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Puutarhurimme: Alejandro

Kesaloman kolkutellessa ovelle meille saapui perheenlisäys nimeltä Alejandro. Robottiruohonleikkuri oli sanana liian pitkä ja onhan tuollaiselle omatoimiselle puutarhurille oltava joku nimi, muukin kuin brändi. Hankittiin Robomow MS1500 leikkuri hoitamaan tuota ruohonleikkuuta. Aika kauan selailin nettiä ja vaihtoehtoja. Pallottelin ajettavan leikkurin ja robotin välillä. Pihojen teon aikaan päätin, kun olin tuon pihan haravoinut pari kertaa läpi multaa tasatessa, etten työnnä sitten metriäkään leikkuria. Ihan liian iso ala työnnettävälle. Eli joko ajettava tai robotti. Päädyin (kröhöm, siis me päädyimme) tuohon Robomowin laitteeseen paristakin syystä. Siinä on 56cm leikkuuleveys ja kaksi isoa terää ja sen hinta oli huomattavasti esim. Husqvarnaa halvempi. Lisäksi samalla hinnalla ei saa oikein järkevää ajettavaa, jonkun romun Tori.fi:stä muttei paljon muuta. Leikkuri maksoi 2016 kesällä nettitarjouksesta 1599e ja käyttökulujahan siinä on sähkö. Teriä menee varmaan joskus, mutta niin niitä menee kaikissa leikkureissa. Ainakaan yhden kesän käytön jälkeen terissä ei ole oikein mitään sanomista.

Kuultiin aika paljon kommentteja, ettei se nurmikko ekana kesänä paljoa kasva. Eipä juu. Nurmikko kylvettiin siis käsin ja reilun kuukauden päästä alkoi olla tilanne, että homma oli lähdössä käsistä. Asiaa ei auttanut kauhesti se, että leikkuri oli reilun viikon myöhässä. Tunnetusti ruoho tuppaa kasvamaan aika rajusti keskellä kesää. Lähtötilanne siis Alejandrolle ei ollut helpoin mahdollinen, vaan siitä otettiin heti ns. löysät pois. Heinä oli tuossa vaiheessa jotain 20-25cm ja leikkurin ylikuumenemissuoja raksui vähän väliä ja kone otti huilia tuolla missä sattuu välillä. Pohdittiin myös siirtonurmea, mutta tässä kohtaa raha ratkaisi. Markkinahinta siirtonurmelle taitaa olla jossain 3e-4e/m2 itse noudettuna. Meillä alaa on reilu 1000m2 joten helposti pelkkä nurmi olisi maksanut yli 3000e + rahti. Nyt ostettiin Nelson Garden Sport-siemeniä 3kpl 15kg säkkejä hintaan 261e. Muita kuluja ei tullut, kun multa oli valmiiksi peruslannoitettua. Vettä päälle vaan.

Alkutilanne

Vaikka nopeasti näyttääkin siltä, että puutarhuri on juoppo, näin ei ole. Robotin ajologiikka on vain tuollainen satunnainen.Kylvön jälkeen nurmikkoon jäi jonkun verran tuollaisia laikkuja. Johtunee siitä että kylvin käsin siemenet. Kuvasta näkee myös vähän paremmin tuota leikkurin hassua ajologiikkaa.

Nyt Alejandro on kesän tuossa huseerannut ja käyttökokemus on todella positiivinen. Toki välillä se on pitänyt käydä pelastamassa jostain, kun on jäänyt jumiin. Mutta se on aika normaalia, varsinkin kun piha on uusi ja jostain kohtaa pehmeä tai rajalanka on asetettu vähän liian lähelle jotain estettä. Tuo langan asetus kannattaa tehdä muuten sitten juuri kuten ohjeissa sanotaan, eikä vähän sinnepäin. Itsehän en täysin lukenut ohjeita (yllätys) ja pääsin korjailemaan melkein heti langan paikkaa. Samoin leikkuri on katkonut lankaa aika usein, joka pitkälti johtuu siitä, että meillä oli uusi ja aika pehmeä piha ja lanka meni välillä terien väliin siitä syystä. Nyt kun nurmikko on kasvattanut tasaisen patjan niin lanka häviää todella nopeasti sinne sekaan, vaikka sitä kävisikin vähän korjailemassa.

Se mitä tuo leikkuri tekee loistavasti on tuon nurmikon huoltaminen. Ne kasvamattomat laikut on tiessään ja leikkuri silppuaa ruohon niin hienoksi tuonne, että tule sitä nurmimöllöä ollenkaan. Ei vaikka se leikkaa sateellakin välillä. Ja nurmikosta tulee todella tiheä ja tuuhea.
Takapihan aitaus + portitkin valmistui tässä kesän aikana. Päädyttiin tekemään koko takapihan kiertävä kunnon aitaus portteineen kaikkineen. Mitähän tuossa olisi alaa, joku sellainen vajaa 800m2. Nyt voi rauhassa olla takapihalla esim. vieraiden kanssa ja koiratkin saa olla vapaana samalla.
Aitatolpiksi laitoin ihan kyllästettyä 60mm pyörötolppaa ja korkeutta aidalla on sellainen 140cm + n.10cm maan alla. Portit tein raksajämäpuista, sitä näissä pakettitalotoimituksissa tulee jonkun verran. Alejandron saa aika kätevästi kulkemaan noista porteista, kunhan tosiaan ohjelmoi sen oikein. Robomowissa (ja varmaan muissakin merkeissä) on mahdollista asettaa sivualueita ja kapeita kulkuväyliä, saarekkeita jne jne. Kunhan vaan muistaa jättää portit auki niin leikkuri hoitaa itsenäisesti esim. työpäivän aikana leikkuuhommat. Mobiiliappi on tosi kätevä, ainut vaan että tässä mallissa mikä meillä on, yhteys on bluetoothilla eli täytyy olla aika liki konetta että se toimii. Puhelin toimii myös kaukosäätimenä, jos niin haluaa nurmikkoa ajaa (missä ei kyllä ole paljon mieltä).


1 kommentti:

  1. Vitsi mullekin kelpais kyllä tuollainen apupoika! :) meilläkin tuota nurmikkoa piisaa.

    VastaaPoista