tiistai 31. toukokuuta 2016

Ulkomaalien valintaa


Jos valkoisen sisämaalin valinta oli hankalaa, niin harmaan ulkomaalin valinta on ehkä vielä vaikeampaa. Harmaita on noin miljoona erilaista ja kaikki taittaa vähän johonkin. Ja mehän ei haluta liian ruskeaa, sinistä tai vihreää harmaata, vaan sellainen kaikenlaisessa valossa hyvältä näyttävä harmaa. Tässä kohtaa ei siis ihan uskallettu luottaa pelkkiin värilastuihin ja muiden nettiin laittamiin kuviin, vaan oli pakko ostaa testipurkkeja. Yritettiin kuitenkin rajata vaihtoehdot ihan muutamaan, ettei tarvitsisi ostella noita pikkupurnukoita kovin montaa. Pitkällisen tutkinnan tuloksena päädyttiin testaamaan RR23:sta ja TVT 612X:ää. Räystäiden aluslaudat halutaan maalata hiukan vaaleammalla sävyllä ja tätä varten testattiin TVT 565X:ää. Tässä he nyt ovat kaikki vierekkäin seinällä.

Vasemmalta: RR23, TVT 565X, TVT 612X

Mulla alkaa varmaan jo silmissä heittää, koska näen nykyään melkein minkä tahansa harmaan sinisenä. Tai sitten kaikki meidän kokeilemat harmaat on sinertäviä. No, joka tapauksessa heti maalauksen jälkeen olin sitä mieltä, että kaikki nämä on sinisiä eikä mikään kelpaa meidän talon seiniin. Mutta nyt kun niitä on ehtinyt jo jonkin aikaa tuossa katsella ja nähnyt ne eri valoissa, alkaa lopullinen mielipidekin muodostua. Näillä näkymin olemme päätymässä RR23:een. Se on siis samaa sävyä kuin meidän ikkunanpellit ja syöksyt ja muutenkin näyttää suht neutraalilta harmaalta. Hiukan sekin taittaa siniseen, mutta toisaalta sininen on parempi kuin vihreä tai ruskea. 


Toinen ulkomaalaukseen liittyvä valinta on tietysti sen itse maalin päättäminen. Olemme pohtineet pitkään Tikkurilan Vinhan ja Pikatehon välillä ja edelleen ollaan ehkä vähän vaiheessa lopullisen päätöksen suhteen. Testimaalaukset tehtiin Pikateholla ja se ainakin vaikuttaa hyvin levittyvältä ja mukavalta maalata. Tärkeämpää kuitenkin olisi löytää kestävä maali, ettei tarvitse heti parin vuoden päästä olla maalaamassa koko taloa uusiksi. Varsinkin tummissa sävyissä kuluminen näkyy varmasti aika pahasti ja meidän Lato paistattelee sellaisessa auringonpaahteessa lähes joka suunnalta, että maalilta vaaditaan vähän enemmänkin kestävyyttä. Jos siis on ajatuksia Vinhasta tai Pikatehosta, niin jakakaa ihmeessä. Ulkonäöllisesti noissa ehkä suurin ero on kiiltoasteessa: Vinha on selvästi kiiltävämpi. Tosin kiiltokin varmasti häviää muutamassa vuodessa. Eli puheita puolesta tai vastaan kaivataan nyt kipeästi.

3 kommenttia:

  1. Vinhasta kokemuksia jo useilta vuosilta raskaissa olosuhteissa ja voin suositella varauksetta. Pikatehosta olen kuullut negatiivisia kommentteja, varsinkin kestävyydestä.

    VastaaPoista
  2. Samasta ongelmasta kirjoittelin itsekin jokunen aika sitten ja päädyimme RAL7024 eli RR23:sta vastaavaan sävyyn. Sekin taittaa vahvasti siniseen suorassa auringossa, mutta sinertävät sitten yhdessä peltiosien kanssa. Päädyimme itse Ultra Classiciin, koska maalareiden ja Tikkurilan maalilinjan mukaan sen huoltovälin sanotaan olevan yli tuplat Vinhaan nähden ja markkinoivat sitä laadukkaimmaksi maaliksi. Maalipurkin hinta on kuitenkin hyvin pieni kustannuserä, jos sillä saa lisää huoltovapaita vuosia. Vinhahan ei ole varsinainen maali vaan lähinnä puunsuoja ja ilmeisesti kestää oletusarvoisesti sen 5-7 vuotta. Ultralla ja pikateholla huoltoväliksi mainittiin 10-15 vuotta. Kummatkin näistä ovat Pikatehon ohella suosittuja tuotteita.

    VastaaPoista
  3. Meillä on maalattu Virtasen neljän öljyn maalilla, on hyvin suosittu ja kehuttu kun vähän googlailee :)

    VastaaPoista