sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

The ruokapöytä DIY

Ruokapöydän idea oikeastaan lähti isoista kuusista. Todella vanhan kuuset majailivat allekirjoittaneen kotipaikalla ja tuossa varmaan reilu vuosi sitten ne jouduttiin kaatamaan kun muutamassa kuusiryppään puussa alkoi näkyä lahon merkkejä. Osasta sahautettiin isoa lankkua ja mm. nuo meidän Koosta tehdyt muotokuvat on samasta puusta. Kun nähtiin Peen kanssa nuo lankut taisi molemmilla syttyä lamppu päässä, että noistahan tulee meidän ruokapöytä! Aikamoinen projekti ollut tämäkin, mutta nyt alkaa olla likimain valmista.

Lankut on leveämmältä puolelta n. 50-55cm leveitä ja oma hommansa oli löytää sellainen höylä jostain sahalta, missä nuo onnistuisi hioa suoraksi ja pinta suunnilleen tasaiseksi. Loppuviimein sellainenkin löytyi ja lankut kuskattiin meidän autotalliin vielä kuivumaan pariksi kuukaudeksi.

Jalkojen designia mietittiin myös aika kauan. Pinterestin serverit kävi kuumana. Idea-aihiot rajautui suunnilleen noihin kolmeen alla olevaan.
Tuo V-tyylinen jalka oli omaan mieleen eniten ja tässä sain vallan päättää designin, joten sellaiset sitten tein. Putki on 60 x 40mm huonekaluputkipalkkia 2mm seinämällä. Vähän pirullista sinällään hitsata, mutta maltilla kun tekee niin saa ihan nättiä jälkeä.

Kannen kiinnityspalojen mallailua

Nuo nuolikulmat on tosi kätevät jiirejä hitsatessa, peukku niille

Projekti hiominen ei oikeastaan ollut niin hirveän paha homma, kuin aluksi luultiin. Isompi homma on noiden lankkujen siirtely, kun on niin painavia ja kolhuja ei mielellään tekisi. Hionta tehtiin karkeuksilla 120-240-400-600 + Osmo colorin öljyvahausten välissä 600 paperilla pinta sileäksi. Tuosta öljystä jää sellaista pientä nyppylää puun pintaan. Sen kun vetäisee pois niin tulee tosi sileää.

Pintaan laitettiin tosiaan Osmon koivun väristä öljyvahaa 1 kerros ja päälle 2 kerrosta väritöntä saman valmistajan vahaa. Kuivumisaika kerrosten välissä 24h, joten ihan hirveässä kiiressä ei tätä voi tehdä. Tuo vaha hangattiin ihan vaan puuvillarätillä (=vanha pyyhe) puun pintaan. Kunhan katsoo, että vetää syiden suuntaan viimeiset pitkät vedot niin varmaan aika sama millä tuota hankaa. Ne tuolle vahalle suositellut vaahtomuovisiveltimet on aika leluja, ei mene muuta kuin hermot niiden kanssa.

Pöydän jalat maalattiin ihan normi paukkupullolla, mattamustaa useampi kerros ja mattalakkaa päälle pari kerrosta.
Öljyvaha kuivumassa. Tuolta se suunnilleen näyttää juuri öljyttynä.

Tässä viikonloppuna nyt vihdoin sain pöydän kasattua paikalleen ja ainakin itse olen tyytyväinen. Muutama tuoli vielä puuttuu, mutta ne tulee ajallaan kunhan osuu oikeat kohdalle. Pidän siitä, että pöydässä on omaa puuta kotipaikaltani. Tekee tuosta pöydästä paljon arvokkaamman kuin ikinä voisi ostaa kaupasta. Lankut on 260cm pitkiä ja 7,5cm paksuja. Mittailtiin, että siihen pitäisi se 10hlö mennä hyvin syömään ympärille. Taas sai merkata yhden raksin to-do listalta tehdyksi.

Pöytä omalla paikallaan aamuauringossa ja Koo näköjään myös.


16 kommenttia:

 1. Moikka! Aloin ihan hiljattain seuraamaan blogiasi ja huikkailen, että teidän tyyli on aivan ihana. Tosi mahtava tämä pöytä! :)

  VastaaPoista
 2. Tämä on aivan uskomattoman ihana ja kaunis! Samantyylinen ollut (yllättäen) itselläkin mielessä muttamitenkään en ole noin tehokas kyennyt olemaan. Olette kyllä taitavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Paljonhan nämä tosiaan aikaa vie, mutta lopputulos on aina palkitseva. Tsemppiä!

   Poista
 3. Tosi hieno! Itse tein myös diy-meiningillä ruokapöydän vanerista ja IKEAn pukkijaloista. Uskomatonta missä hinnoissa isot ruokapöydät ovatkaan. Itse tekemällä saa sekä oman näköisen että edullisen pöydän :)

  VastaaPoista
 4. Aivan upea pöytä! Saatte kyllä olla ylpeitä lopputuloksesta. Tuon ääressä kelpaa syödä :)
  Meillä on samanmoinen projekti edessä, tosin lankut on mökin isosta männystä ja sahattuna mittoihin tällä hetkellä. Tämä postaus menee siis talteen meidän työstöä varten :)
  kysyisinkin että onko teillä pöytä tehty "vain" kahdesta 50cmx260cm pitkästä lankusta? Pysyykö noin pitkät lankut suorina, eli eivät mene ajan mukaan kieroon? Tätä eräs puuseppä sanoi ongelmaksi kun tahtona oli kahdesta leveästä lankusta pöydän työstäminen. Moni pitkä lankkupöytä on kuulemma tehty liimaamalla pitkistä lankuista ns. Yksi leveä lankku juurikin tuon kieroon menemisen estämiseksi. Olisi mielenkiintoista kuulla teiltä miten teitte tämän. Kiitos jo etukäteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :)
   Nuo lankut on tosiaan ns. yhtä puuta eli meillä on vain nuo kaksi lankkua. Nämä yksilöt on kestäneet suhteellisen hyvin suorana, vaikka halkeamia on molemmissa. Noita halkeamia ei voi oikein estää millään, kun ne kuivuu niin tuppaa noin käymään. Noiden lankkujen valinnassa kannattaa huomioida ettei ota sydänpuulankkuja, ne kieroilee ja halkeilee pahiten. Me yritettiin ottaa mahdollisimman ulkoreunan lankut, silloin puu on tavallaan vähiten 'kierteellä'. Tähän tietysti vaikuttaa miten isosta puusta noita sahataan :)Ja yksi syy myös miksi nuo varmaan on kestäneet suht suorana on paksuus. Nuo on tosiaan 7,5cm paksuja mikä varmasti auttaa pitkän lankun kohdalla.
   Puuseppä on varmasti oikeassa, että kun haetaan millilleen oikeanmittaista, tasalaatuista lankkua, se tulee tehdä liimaamalla. Samalla sitten tarvitsee ison tasohöylän, taitoa ja työkalut tehdä nuo liimalankut (ja rahaa).
   Sanoisin että rohkeasti kokeilemaan, sillä itse tehtynä on varaa tehdä vaikka toinen jos ensimmäinen ei miellytä :)

   Poista
 5. Upea pöytä! Nuo jalat tekee tuosta ihan super kivan.

  VastaaPoista
 6. Huomasin, että tuossa pöydän ääressä on teillä Ikean PS 2012 -tuolit, korjaa jos olen väärässä. Onko niissä hyvä istua vaikka käsinojat ei mahdu pöydän alle eli tuleeko koskaan sellainen tilanne, että haluaisi vetää tuolin lähemmäs pöytää, muttei mahdu noiden käsinojien vuoksi. Tämän voisi tietusti käydä testaamassa Ikeassa, mutta meiltä on niin pitkä matka ;) Oletteko muutoin pitäneet tuoleista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Ikean tuolit on nuo mustat. Kyllä noissa ollaan itse ihan tyytyväisenä istuskeltu ja on noissa vieraatkin viihtyneet. Ei se haittaa vaikkei ne mahdu alle, ei sitä huomaa tuossa istuessa. Meillä tosin nuo tuolit vaihtelee paikkaa aika usein niin sekin voi vaikuttaa.

   Poista
 7. Upein näkemäni DIY keittiön ruokapöytä jonka olen nähnyt. Huomaa ettei ole peukalo keskellä kämmentä ja pieteetillä tehty! Hattu nousee päästä ja korkealle (y)

  VastaaPoista
 8. Komea pöytä! Itsellä kanssa valmistumassa lehtikuusesta kansi ja mietin noita jalkoja. Mahtuuko nuo ikealaiset tuolit kuinka lähelle pöydän pitkällö sivulla reunaa? Mietin että ottaako jalat tuolla pöydän alla tuolin jalkoihin reunassa? Olisko sulla kuvaa kuinka lähelle tuolin saa laitettua?

  VastaaPoista
 9. Todella upea tuo teidän ruokapöytä. Meilläkin ajatus ruokapöydän tekemisestä lähti kun pihaltamme kaadettiin muutama iso kuusipuu. Saimme tuppeen sahatut lankut höyläämöltä ja täytyisi seuraavaksi sopivat jalat keksiä pöydälle. En ollut ennen vastaavia pöydän jalkoja nähnyt mutta ihastuin välittömästi. Mieheni on osaava hitsaaja joten täytyykin hänelle antaa tästä projekti ja pyytää tilaamaan heti ensialkuun huonekaluputket projektia varten. Yhden yrityksen sivut löysin, missä huonekaluputkea on saatavilla joten täytyykin katsoa valikoima läpi.

  VastaaPoista
 10. Upean näköinen! Minä tahtoisin, että meille puuseppä tekisi jonkinlaisen ruokapöydän. Meidän keittiö on melko pieni, joten sinne ei ihan mikä tahansa pöytä mahdu. On oltava melko tarkat mitat siihen.

  VastaaPoista