maanantai 13. kesäkuuta 2016

Papereiden selvittelyä

Meidän muuttotarkastushan oli jo joku aika sitten ja sehän oli hyvin erilainen kuin mitä odotettiin. Ihan hyvällä tavalla, eipähän nipotettu niistä muutamista papereista mitkä meiltä puuttui. Katsoin veroilmoitusta tehdessä tuossa joskus toukokuun alussa tuota rakentamisilmoitusta ja mietin että mitä helv#"€%...en varmana ala täyttämään. Tosin kellokin taisi olla tosi paljon.

Tänään sitten päätin, että rykäisempä tuon alta pois. On muuten sitten ihan viimeisen päälle kettumainen homma. Voin vain kuvitella sellaisen tilanteen, missä ollaan vuosi vedetty maksimia ja kuitit on missä sattuu. Ja sitten pitää alkaa verottajalle tehdä tiliä, että mistä olet maksanut, paljon ja kelle? Voe elämä! Onneksi omaan sen verran kieroutuneen luonteenpiirteen, että minun on pakko saada pitää paperit jotenkin järjestyksessä, niin löysin suhteellisen helposti nuo lappuset. Oma hommansa on silti miettiä, että ketä on ollut töissä ja milloin.

Niinpä, kannattaisi aloittaa tekemään tuota verottajan rakentamisilmoitusta jos siinä vaiheessa kun maksaa laskut ja päivittää sitten koko ajan. No arvatkaa vaan tehtiinkö me niin.

Vähän kyllä mietin tätä Suomen mallia. Toisaalta ymmärrän hyvin, että halutaan kitkeä harmaata taloutta ja se on minunkin mielestä jees. Samaan aikaan koen yksityisyyteni vähän loukatuksi, kun joudun pakotettuna jonnekin valtion laitokseen kertomaan kuinka paljon ja mistä olen maksanut ja kenelle. Nykyajan tekniikan tietäen siellä takana raksuttaa aina joku algoritmi, joka laskee kaikkea auki. Toisaalta, verottaja on varmaan aina se viimeinen lenkki, johon voi luottaa että se vie viimeisetkin rahat.

Hyvät kanssaraksaajat, tehkää tämä ajoissa!

2 kommenttia:

  1. Onneksi mun miäs teki tätä rakentamisaikana. Muuten oltais lirissä nyt. Harmaata taloutta tällä halutaan poistaa, mikä ei ole huono asia lainkaan. Sitä on ollut liikaa, liian kauan. Siksi verottajaa kiinnostaa meidän raksaajien maksamat latit. Niinkuin varmaan jo tiesitkin ;D

    VastaaPoista
  2. Täytyykö veroilmoitukseen laittaa kaikki Yrityksiltä ostetut urakat vaikos vain jos on joku ollut verokortilla töissä? Minulla on kyllä kuitit joka ruuvista tallella ja kunnon kirjanpidot, mutta eikös niitä kaikkia verottajalle tarvitse ilmoittaa?

    VastaaPoista