perjantai 4. syyskuuta 2015

Betonia ja harjaterästä

Viime viikko olikin väliviikko raksalla kun odoteltiin perustusmiehiä. Osui ihan sopivaan väliin, kun duunissa oli aikalailla kiirettä. Viime viikonloppuna päätin pistää sitten moponkin talviteloille ja laitoin vakuutukset seisontaan. Ei sillä ehtisi ajaa kuitenkaan enää tänä syksynä. Ensi kesänä ehkä startti sitten jo omasta tallista..siis ehkä.
Tiistaina Rakennus Henrian kaverit toi muotit tontille ja keskiviikkona olikin sitten jo sokkelit+pilarien anturat valettu. Joo, talo on tosi simppelin mallinen ja tontti tasainen, mutta silti hämmästelin miten nopeaa hommaa tuo on.

Sokkelien muotit oli pystyssä aika nopsaan ja valut oli tehty kahdessa päivässä.


Laitettiin sokkeliin läpivientejä nyt varmuudeksi sähköille 110mm viemäriputkesta. Olisi sinne voinut kai jotain muutakin putkea laittaa, mutta tuota nyt sattui olemaan tontilla joutavana. Noiden sisään on sitten tarkoitus laittaa vielä sähköjen suojaputket, jonka sisällä sitten kulkee ne itse johdot. Lisäksi kävin hakemassa mahdolliselle takan tuuletuspaalulle 125mm putkenpätkän. Ei vielä oikein tiedetä laitetaanko tuota vai ei, mutta onpahan nyt varaus betonissa. Polkaisee sitten vaikka uretaania täyteen jos ei muuta. Maan alle tuo tuuletuspaalun reikä jää kuitenkin.

Jeesattiin vähän perustusten tekijöitä ja käytiin tekemässä parit pilarianturamuotit noista tontilla olleista 200l öljytynnyreistä. Itseasiassa soveltuu tuohon hommaan aika kivasti.

Ei sitä oikein niistä kuvista osannut mieltää minkä kokoinen tuo terassi sitten on. Aika reilulta se näyttää kun katsoo noita anturoita. Laskin ensimmäisen kerran äsken perustuskuvista, että sitä terdeähän tulee sellainen rapsakka reilu 60m2 takapihalle.

Jos jotain hyvää niin huonoakin.
Nyt jos tekisin saman uudelleen niin tekisin tuplavarmistuksen perustussuunnittelijan kanssa, että on ymmärtänyt kaiken mitä talotehtaan papereissa lukee ja mitä perustusrakentaja tarjoaa ja mitä talotehtaan rakennesuunnittelija on piirtänyt. Oma tyhmä olettamus oli, että kun laitan Kannustalon piirrustukset perustussuunnittelijalle niin niiden mukaan tulee kaikki.
Pikkujuttuja, kuten:

  • Sokkelin päälle ei tullut harjateräksiä mihin alaohjauspuu lyödään kiinni. Nyt se sitten kiinnitetään pika-ankkureilla, jotka pitää vaan hommata. Soitin jo Kannustalollekin tästä ja kuulemma vähenemässä määrin noita harjateräksiä noissa sokkeleissa alkaa olla. Pieni juttu, mutta yksi ilta meni tätä miettiessä.
  • Valitsisin perustussuunnittelijan aiemmin ja pitäisin nopean palaverin, ihan vaan sen takia että ymmärtäisin paremmin miten noita rakenteita yleensä tehdään.
  • Sähkösuunnitelma jopa vielä aiemmin, mitä me nyt tehtiin. Helpottaa vaan kummasti läpivientien miettimisessä kun tietää miten monta ja minkä paksuista kaapelia mihinkin tulee.

Ajoin nopeasti duunin jälkeen tontin kautta katsomassa miltä ne sokkelit nyt näyttää. Ja näyttäähän ne. Olin aluksi vähän skeptinen Peen vahvaan visioon betonin värisestä sokkelista tummassa talossa. En ole enää.

Muotit poistettu ja valmiit sokkelit paikallaan.
Näitä panoraamakuviahan on tuolla Aikataulu-sivulla ja lisää yritetään laittaa aina tasaisen epäsäännöllisesti.
Viikonloppuna pitäisi askarralla patolevyt paikalleen ja varmaan vedellä vähän sähköjohdoille suojaputkia paikalleen. Ensi viikolla alkaa täyttöhommat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti