maanantai 5. lokakuuta 2015

Lyhyt välitilinpäätös

Yksi iso osa tätä Lato-projektia alkaa olla nipussa kun ollaan siinä vaiheessa, että odotellaan vain rakennuksia. Onnistuttiin välitavoitteessa tehdä maatyöt, viemäri- ja vesiputkitukset, perustukset ja valaa lattiat ennen pakkasia ja ennen talo- ja tallitoimitusta Kannustalolta.

Havaintoja / huomioita (jos joku vaikka sattuu miettimään samoja juttuja):
  • Kannattaa ehdottomasti yrittää valaa lattiat ennen rakennuksia jos kelit ja aikataulu vaan sallii. Valu on helpompaa, liippaus on helpompaa, ei tule ongelmaa betonista haihtuvasta kosteudesta taloon sisälle (pitää ennemminkin kastella valua), lattiaeristeiden laitto ja soran tasaus on helpompaa kun voi kipata sorat vaan sokkelin yli ulos (vs kuskata ovesta), betoniliiman hiomapöly ei jää sisälle leijailemaan
  • Betonin tilaamisessta voi nyrkkisääntöjä pitää kuulemma, että lattiaeriste painuu n. 1cm alaspäin siitä korosta missä se on. Jos on jäykempää eristettä (esim. meillä Thermisolin Platinaa) painuma on vähäisempi. Esim. 200m2 alalla tuo 1cm lisäpainuma tarkoittaa 2m3 enemmän betonia.
  • Patolevyn yläreunalista kannattaa laittaa paikalleen, jos aikoo tehdä pohjasoran tasauksen ennen rakennuksia. Muuten se sora menee helposti sinne patolevyn väliin ja on pirullista onkia sitä sieltä pois. Tuo lista ei maksa mitään ja menee yksi iltapäivä sen laittamiseen.
  • Kannustalolla lattiakorko on +0,05 sokkelin yläpinnasta. Kätevä ja nopea tapa on laittaa n. 20mm lauta pystyyn eristettä(sokkelia) vasten sisäpuolella ja vaikka 6" lankku sitä tukemaan ja lyödä se nauloilla kiinni sokkelissa olevaan eristeeseen/harkkoon ja ruuvata HUOM ulkopuolelta lankku lautaan kiinni. Nuo ruuvit ulkopuolelta "vetävät" laudan kätevästi suoraksi = suora laatan reuna. Ja siten laudan saa vielä valun jälkeen irtikin.
Noin valumuotti tehtiin meillä ja hyvin kesti.

  • Bitumikermin päälle kannattaa laittaa kaistale höyrynsulkumuovia HUOM ennen raudoitusta, jonka voi sitten limittää seinäelementtien höyrynsulkuun + tämä suojaa ettei sokkelin ja lattialaatan välistä mene vettä lattiaeristeisiin ennen kuin rakennus saapuu
  • Osta kunnon akkuväännin ennen rakentamisen aloittamista, jos aiot yhtään itse tehdä mitään. Ns. sisustuskoneilla ei tee oikeissa töissä mitään (minulla siis juurikin moinen ja hermot mennyt monesti kun akut/voima ei riitä)
  • Soita talotehtaalle jos vähänkään mietityttää miten joku asia tulee liittää taloon, kyllä sieltä neuvotaan
  • 8mm harjateräkset valuun elementtien tuentaa varten. Lisähyöty noista on, että kun ne laittaa lattialämmitysputkien laiton jälkeen, niin laittamalle ne oikeisiin paikkoihin voi huoletta porata kosteusmittausreiän niiden juureen
Askartelin noihin juuripaaluihin oranssit teipit että muistaa mitä ne on ja kuvasin paikat kosteusmittausta varten.

  • Tarkasta 2-3 kertaa lattiakaivojen korot ennen valua. Myös sen jälkeen kun putkari on ne laittanut paikalleen. Helpottaa sitä tilannetta kun betoniauto on pihassa ja korko ei ole kohdallaan.
  • Kannattaa käydä putkimiehen kanssa tarkasti läpi mihin kohtaan laitetaan jakotukit ja onko viemäri- ja vesiputket oikein. Tämä siis ennen lattiaeristeiden laittoa. Ja sitten kun se putkari on lähtenyt niin mittaa vielä kerran itse ne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti